Лионел Меси или Кристиано Роналдо? Това е дебатът, който доминира във футбола през последните години.

„Това е като решение между бял трюфел и хайвер”, размишлява бившият футболист на Барселона и Реал (Мадрид) Луиш Фиго, цитиран от Goal.com. И може би португалецът има право. Може би е просто въпрос на вкус, защото това показват рекордите и на двамата – почти няма разлика между двамата най-добри футболисти в света през последните години.

Цифрите са поразителни. Никога преди това не е имало двама футболисти, които да са вкарали толкова много голове на толкова високо ниво и при това с такова постоянство в такъв дълъг период.

От 2010 година насам Роналдо бележи във всеки сезон повече от 50 гола за неговия клуб и с екипа на националния тим на Португалия. Меси пък реализира минимум по 40 гола на сезон от 2008 година.

Ако се гледа общата статистика, Роналдо стигна границата от 600 гола преди няколко седмици с двете с попадения срещу Ювентус (4:1) във финала на Шампионската лига, а след това добави още два гола за Португалия срещу Латвия (3:0) в световна квалификация и се разписа срещу Русия (1:0) в Купата на конфедерациите. Така португалецът има вече 603 гола в 860 официални срещи в своята кариера за националния тим и клубовете, в които е играл.

Меси прекрачи този сезон границата от 500 гола за Барселона. Аржентинецът има 578 попадения от 738 срещи във всички надпревари за клуба и националния тим, като са включени и попаденията му за Б-отбора на каталунците.

Малко по-старият 32-годишен Роналдо е вкарал общо повече голове (603:578), но 29-годишният Меси има по-добра ефективност (0,79 гола средно на мач срещу 0,7 попадения).

Лионел Меси води и при броя асистенции. Голмайсторът на Реал (Мадрид) има 204 голови паса в кариерата си (б.р. статистиката не обхваща Купата на конфедерациите), а звездата на Барса е с 237 асистенции на сметката си. Двете цифри показват, че двамата не само са хладнокръвни голмайстори, но и много добри подавачи.

Може би е по-добре всички да бъдат благодарни, че могат редовно да наблюдават тези изключителни играчи, отколкото вечно да се дебатира кой от тях двамата е по-добър.

„Ние просто сме щастливи, че можем да гледаме Меси и Роналдо в тяхната най-добра форма Оставете ни да се наслаждаваме, докато е така! Тези двамата са извънредни таланти”, прави своето заключение бившият уругвайски национал Диего Форлан.