Футболните школи на Аякс и Барселона са еталон за подражание от цял свят. Всички добре познават футболистите, обучени в тези академии. В Европа обаче има една ДЮШ на голям гранд, която заслужава внимание с последните си постижения. За последните четири години само от трима играчи въпросната школа е заработила 90,75 милиона евро, а са очертава тази сума да бъде удвоена само с транфер на един футболист.

Става дума за академията на Бенфика. В началото на 2015 година Монако брои 15,75 милиона евро на „лисабонските орли“ за Бернардо Силва, когото 1,5 години по-късно „монегаските“ продадоха на Манчестър Сити за 50 милиона. През 2017 година „гражданите“ броиха 40 милиона евро на Бенфика за бразилския вратар Едерсон, който от 16-годишна възраст беше в школата на португалския клуб. Година по-рано пък Байерн купи Ренато Санчес (на снимката вдясно) за 35 милиона. Най-актуалният продукт на школата е Жоао Феликс, който предизвика интереса на редица европейски грандове, а цената му доста надхвърля 100 млн.

Winbet - победата е емоция! (18+)

КЪДЕ Е ТАЙНАТА НА УСПЕХА?
През 2006 година легендата на „орлите“ Еузебио откри новия тренировъчен център и клубната академия. Надеждите бяха, че там ще бъдат произведени играчи, от каквито първият отбор има нужда. Самите условия без съмнения предлагат на младите таланти възможности за развитие, каквито рядко се срещат на други места по света. Около 70 деца от цял свят тренират в школата на Бенфика, която разполага с девет терена. Освен това налице са 20 съблекални, две конферентни зали и три фитнесцентъра, оборудвани с най-модерните уреди.

„Младежкият футбол е основополагащ за нашия клуб, тъй като ни носи спортни, социални и финансови приходи. При нас не се говори за тренировки, а за обучение. Внимателно се следи и поощрява представянето на всички наши юноши в училище“, коментира треньорът от академията Луиш Нашименто.

ПЕРЛА В КОРОНАТА
През последните години футболните клубове в Португалия се насочиха към новите технологии, за да подобрят уменията на своите играчи. По подобие на Борусия (Дортмунд), Бенфика е пионер в своята страна по прилагането на нови идеи, които дават насоките на тренировките по цял свят в следващите години. Най-иновативният метод на „орлите“ е симулаторът „360S“, който наподобява на използвания в Бундеслигата „Футбонавт“.

Системата цели да подобри скоростта, погледа върху терена и техниката на играчите, които получават топката от различни точки на квадратно пространство, стоейки в десетметров кръг. В същото време по стените се прожектират бягащи роботи, които в зависимост от цвета на облеклото им трябва да бъдат избегнати или да им бъде подадена топката. Симулаторът се ползва и от вратарите, тъй като може да пресъздаде неочаквани удари от различни позиции.

„Симулаторът „360S“ помага не само за подобряване на реакцията на играчите, но и подпомага прецизността на отиграванията“, коментира крилото на Уулвърхемптън Елдер Коща, за когото бяха броени 15 милиона евро на Бенфика през 2017 г.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

ОБРАЗОВАНИЕТО НА ПЪРВО МЯСТО
„Лисабонските орли“ не само изграждат футболисти, но и достойни членове на обществото и модели за подражание. Затова е стартирано партньорство с намиращо се близо до академията обществено училище, където всички футболисти се обучават като обикновени ученици. Освен това 30 от талантите живеят в приемни семейства, което им помага и за повишаване на социалната отговорност.

„Мисията на академията на Бенфика е да предостави не само качество на тренировъчния процес, но и образователно обогатяване на всички таланти от школата. Фокусът не е само върху интегрирането в първия отбор, но и създаване на човешки ценности като уважение, отговорност, солидарност, справедливост и толерантност“, анализира Нашименто.

МАШИНАТА ЗА ПАРИ
През последните години Бенфика спечели близо 600 милиона евро от трансфери на продукти на своята школа. Повечето от тях са продадени на световни грандове. Не става дума само за споменатите Бернардо Силва, Едерсон и Ренато Санчис. Андре Гомеш, който през този сезон блести за Евертън, през 2015 година беше продаден на Валенсия за 20,5 милиона евро. Година по-късно Барселона плати 30,5 милиона за Нелсон Семедо. През 2017 година Манчестър Юнайтед брои 35 млн. евро за Виктор Линдельоф, който пет години беше в Лисабон. Освен Елдер Коща, Уулвърхемптън взе от Бенфика и Иван Кавалейро, който също струваше на „вълците“ 15 милиона.

НОВИТЕ ЗВЕЗДИ
Футболна Европа вече полудя по младия талант в атаката на Бенфика Жоао Феликс (на снимката вдясно). 19-годишният футболист има 18 гола във всички турнири през този сезон, а на опашката за него се наредиха Ювентус, Реал (Мадрид), Манчестър Сити, Ливърпул и Байерн. Цената обаче е солена – поне 120 милиона евро.

21-годишният защитник Рубен Диаш, който вече има девет мача за националния отбор на Португалия, е обект на интерес от Манчестър Юнайтед.
Алекс КЛАПАМ, "These football times"
Превод от английски на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ