Помощник-треньорът на Щутгарт и бивш германски национал Маркус Бабел даде изявление пред агенция БЛИЦ след мача с Черно море от първия кръг за купата на УЕФА. Бившият защитник с готовност разказа за мача с варненци, за целите на Щутгарт, за Бундеслигата и за германския национален отбор.

“Моряците”

“Черно море е добър отбор, за който имахме малко информация. Лотар Матеус ни помогна с разузнаването, нали българският тим отстрани неговия Макаби (Нетаня) в предишния кръг, заяви Бабел. – В момента имаме проблеми с контузени играчи и това ни създава трудности най-вече в халфовата линия, където отсъстват Пардо и Бащюрк. Когато Черно море вкара гол изглежда се стъписахме. На почивката нормализирахме нещата и с пускането на Хилберт донякъде неутрализирахме пробивите на българския отбор по лявото крило, където през първото полувреме направиха няколко пробива, оттам дойде и паса при гола.”
Помощник-треньорът на Щутгарт все пак изрази задоволство от постигната победа, която им дава известно спокойствие преди реванша. Бабел все пак заяви, че предстои реванш и чак след изиграването му ще се знае кой отбор продължава напред.

Целите на Щутгарт за купата на УЕФА

Маркус Бабел е двукратен носител на купата на УЕФА. През 1996 г. той направи това с екипа на Байерн като съотборник на Емил Костадинов, а през 2001 г. повтори успеха като играч на Ливърпул. Бившият защитник, който от лятото на 2007 година е асистент на Армин Фее в Щутгарт разказа и за целите на тима в турнира за купата на УЕФА, което може да му позволи да спечели трофея и като треньор.
“Нямаме определени цели. Ще изкачваме стъпка по стъпка, пък ще видим докъде ще стигнем. Може дори да спечелим и трофея, заяви Бабел. – Първо трябва да преодолеем този кръг. След това идват групите, където не се знае силата на съперниците. Понякога всичко опира до късмет при жребия, формата на твоя отбор, състоянието на съперника. В някои моменти всичко се решава от малките неща. Така, че всичко е възможно. Защо да не играем на финала, а и да го спечелим?”

Бундеслигата и възможността за титла

В последния си сезон като футболист Маркус Бабел спечели шампионската титла на Германия с Щутгарт. Той не пропусна да поговори и за ситуацията в Бундеслигата.
“Всеки иска да стане шампион, независимо колко пъти го е правил преди това, заяви четирикратният първенец в Германия. – За Щутгарт е трудно да подържа темпото на Байерн, който всеки сезон е на върха. Ние имаме много млади футболисти, които нямат необходимия опит. Както вече казах, в момента имаме проблеми, но все пак е началото на сезона. До края има твърде много време и нищо не се знае, другите отбори вероятно също ще имат проблеми. Може пак да спечелим титлата с финален спринт. Хамбургер, Шалке и Вердер също са традиционни претенденти, с добри отбори. Този сезон битката за титлата може би ще е по-интересна, отколкото през миналия, когато Байерн беше над всички.”
Помощник-треньорът поговори и за новия феномен в германското първенство – Хофенхайм.
“Хофенхайм имат много солиден финансов гръб в лицето на милиардера Дитмар Хоп. Мнозина го обявяват за германския Абрамович, но това не е така. Той е в Хофенхайм, когато клубът беше в осма дивизия, той пое финансовата му издръжка и стъпало след стъпало стигнаха до Бундеслигата. Абрамович отиде в Челси, когато отборът вече имаше стабилен отбор във Висшата лига. Той някой ден може да си тръгне от Лондон, обаче Хоп винаги ще бъде до Хофенхайм. Той е юноша на тима и обича този клуб”, заяви Бабел.

Висшата лига

Високият 190 см ексзащитник е бивш играч на английските Ливърпул и Блекбърн. Той поговори и за ситуацията във Висшата лига. Бабел не изрази удовлетворение от прекалено многото чуждестранни собственици на клубовете от Премиършип.
“Аз съм по-скоро традиционалист. Според мен англиските отбори трябва да имат английски собственици, германските – германски, обяви Бабел. - Това, което правят Абрамович и новите собственици на Манчестър Сити за мен е вредно за футбола. За самите играчи е добре – получават високи заплати и т.н., но е вредно за самата игра.”
“Ливърпул имат много испански играчи, Арсенал – френски. Това се дължи на фактът, че клубовете имат мениджъри от Испания и Франция. Ливърпул даде 40 милиона за Фернандо Торес, той несъмнено е добър играч, вдига нивото на отбора, но пък заема мястото на някой талантлив местен играч. Все пак, аз си оставам фен на Ливърпул”, допълва асистентът на Армин Фее в Щутгарт.

Шампионската лига

Като футболист Маркус Бабел не успя да спечели Шампионската лига. През 1999 г. с екипа на Байерн изживя кошмарната загуба от Манчестър Юнайтед на “Камп Ноу”. Той обаче не подмина и темата за най-престижния евротурнир.
“Аз съм родом от Мюнхен и от малък съм фен на Байерн, а и там израстнах като футболист и записах първите си успехи. Нормално е да желая Байерн да продължи, колкото е възможно по-напред. Също така, както казах, съм привърженик на Ливърпул и желая успех на този клуб. Бих бил щастлив и двата тима да се класират на финала в Рим през май. В такъв случай ще бъда много раздвоен. Предполагам, че ще бъда 50:50 и за двата отбора”, заяви Бабел.

Националният отбор и Евро 2008

“Германия не показа най-добрия си футбол по време на европейското първенство, но все пак стигна до финал, заяви еврошампионът с Бундестима от 1996 г. - По пътя си срещна съперници като Хърватия, Португалия и Турция. Особено трудни бяха срещите с хърватите и турците. На финала Испания определено беше по-добрият отбор, въпреки че и Германия имаше своите шансове. Испанците обаче заслужаваха да спечелят титлата с постоянната си игра през целия турнир.”
Бившият национал на Германия сподели, че се надява Буднестима да има лесно класиране за Мондиал 2010, въпреки че имаше труден мач с Финландия (3:3).

Красимир Балъков

“Балъков беше невероятен играч, заяви Бабел за българската легенда на Щутгарт. – Истинска класа. Като играч на Байерн съм играл в няколко мача срещу него и никога не е било лесно да му бъде отнета топката. Той виждаше играта до най-тънките аспекти.”
Веселин Русинов/БЛИЦ

ТОВА Е МАРКУС БАБЕЛ
Роден на 8 септември 1972 г. в Мюнхен
Ръст: 190 см
Пост като футболист: защитник
Кариера като футболист:
1991/92 Байерн – 12 мача/0 гола
1992/94 Хамбургер – 60/1
1994/2000 Байерн – 170/9
2000/04 Ливърпул – 42/3
2003/04 Блекбърн (наем) – 25/3
2004/07 Щутгарт – 42/6
Заб.: Посочените мачове и голове са само за първенство
Кариера в националния отбор:
1992/93 – Германия до 21 г. – 12/0
1995/2000 – Германия – 51/1
Заб.: Единственият му гол за националния отбор е на 6 септември 1995 при победата с 4:1 над Грузия в евроквалификация.Вкарва последното попадение в мача.
Успехи като футболист:
Европейски шампион: 1996
Носител на купата на УЕФА: 1996, 2001
Носител на суперкупата на Европа: 2001
Шампион на Германия: 1997, 1999, 2000, 2007
Носител на купата на Лигата на Германия: 1997, 1998, 1999
Носител на купата на Германия: 1998, 2000
Носител на купата на Лигата на Англия: 2001
Носител на ФА къп: 2001
Носител на Къмюнити Шилд: 2001
Финалист за Шампионската лига: 1999



ОЩЕ ЗА МАЧА ЧЕРНО МОРЕ – ЩУТГАРТ