Милиони момчета в Бразилия всеки ден завързват обувките си с надеждата да станат професионални футболисти, като повечето от тях мечтаят да осигурят по-добро бъдеще за семейството си. Малцина обаче постигат мечтата си. Евертон, който в момента блести за Бразилия на Копа Америка, получава този шанс през 2012 година, когато идва предложение от Гремио.

Подписването на договора щеше да означава, че той ще трябва да се премести на 3800 км на другия край на страната. Голямото разстояние не е големият проблем, който спира талантливото крило. Евертон не иска да напусне северния град Мараканау и да отиде на юг в Порто Алегри заради момиче. Разговор с неговия треньор обаче се оказа решаващ. Жорже Верас е начело на тима на Форталеза до 17 години и препоръчва юношата на Гремио, където е бил звезда през 80-те години на ХХ век.

„С баща му се притеснявахме, че Евертон ще откаже на Гремио заради момичето. Много я харесваше и мислеше, че ще я загуби, ако замине. Казах му, че момичето може и да го чака, но Гремио няма. Мястото му ще бъде заето от друго момче и тогава той ще съжалява, че е останал беден. Пошегувах се: „Ако това момиче не иска да те чака, тогава ще си намериш италианка или германка“. Той ме разбра и замина“, разказва Жорже Верас.

Шест години след този разговор Евертон е новият феномен на Бразилия. Той спечели Копа Либертадорес с Гремио през 2017 година, през миналата година дебютира за националния отбор на Бразилия, а сега на Копа Америка вкара първите си два гола за „селесао“. Когато името му беше съобщено от диктора на стадиона преди победата с 5:0 над Перу в групите, публиката направо избухна във възторг. След това 23-годишният флангови футболист беше избран от феновете за играч на мача, тъй като вкара прекрасен гол.

Естествено, колкото повече младокът блести на Копа Америка, толкова по-малък е шансът да се завърне в Гремио. Според „Глобоеспорте“ Манчестър Сити е готов да плати 30 милиона евро. „Гражданите“ обаче ще трябва да се борят в сериозна конкуренция, тъй като интерес има още от страна на Манчестър Юнайтед, Борусия (Дортмунд), Милан и Байерн.

Бразилските фенове бързо обикнаха младия футболист и това се дължи не само на силното му представяне, но и заради неговия прякор, който им напомни за едни по-добри времена на „селесао“. В последните години прякори като Пеле, Зико, Кафу и Кака отстъпиха място на съвсем обикновени имена. Прозвището на Евертон е Себолиня, което в прякор означава Лукчето (малък лук). Прякорът е инспириран от изключително популярен бразилски анимационен герой (на снимката вляво) и Евертон го получава заради прическата си, с която пристига в школата на Гремио.

Въпреки колоритния си прякор, Евертон е изключително скромен. Треньорите му от юношеския период го описват като безстрашен и нахален на терена, но извън него е пълна противоположност. „Не съм го виждал да се майтапи с другите момчета. Винаги беше много тих и гледаше да си свърши работата на терена. Никога не се оплакваше и не се противеше на треньорите си“, разказва Верас.

Като тийнейджър от скромно семейство, Евертон е имал затруднения с пътуването за тренировки в първия си клуб – Маракана от северния град Мараканау. Всеки ден карал колело по 6 км, за да стигне до игрището и след това още толкова, за да се прибере у дома.

Бързо получава шанс да играе за тима до 15 години на Форталеза от столицата на щата Сеара, който е един час път от дома му. Баща му е основната причина да пробие. „Той дойде при мен и ми каза, че на друг турнир Евертон не е получил шанс да играе. Затова аз го пуснах на проби и бях изненадан. Влезе за 30 минути и вкара хеттрик. Когато беше на 16 години дойде скаут на „селесао“. Играхме две контроли срещу Сеара и Евертон вкара по два гола във всеки мач. Тогава принудихме хората от ръководството на клуба да подпишат с него, тъй като щеше да го изтървем, а много хора го гледаха“, твърди Жозе Карлос Лейте от школата на Форталеза.

През 2012 година в мач на 16-годишните Гремио набелязва Евертон в мач между двата отбора. Тимът от Порто Алегри печели с 2:1, но крилото на съперника им прави впечатление. „Видяхме потенциала, скоростта, агресията и способността му да решава мачове. Играеше концентрирано и с добра техника“, признава координаторът на юношеската академия на Гремио Франческо Барлета.

След като се съгласява да остави гаджето си във Форталеза, Евертон се сблъсква с ново препятствие. Трябва да свикне със значително по-студеното време в южната част на Бразилия. Температурите в Порто Алегри, който е близо до границите с Аржентина и Бразилия, може да паднат и под нулата.

Крилото дебютира за мъжкия отбор на Гремио през 2014 година, когато е на 18 години. Първоначално е резерва, но постепенно започва да се налага и да придобива увереност на терена. Важна роля за това изиграва треньорът Ренато Гаучо. От началото на 2019 година Евертон има девет гола за 19 мача за клубния си отбор, включително три важни попадения, които позволиха на Гремио да стигне до елиминационната фаза на Копа Либертадорес.

Младокът запази добрата си форма за Копа Америка, вкарвайки срещу Боливия в мача на откриването и след това срещу Перу. След попадението му срещу „инките“ националът Хилипе Луис заяви: „Евертон е готов за Европа“. Преди да предприеме ново дълго пътуване, Лукчето трябва да се превърне в национален герой и да изведе Бразилия до титлата от Копа Америка в неделя.

Младежът, който като дете кара колело по 6 км, за да отиде на тренировка на малкия клуб Маракана в щата Сеара, сега ще играе в Рио де Жанейро на стадион „Маракана“ и ще опита отново да вкара гол на Перу. На гърба си Евертон носи номер 19, но е натоварен с надеждите на 200 милиона бразилци за постигане на титлата от Кора Америка.
Бруно ФРЕЙТАС и Жозуе СЕЙШАС, в. „Гардиън“
превод от английски Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Копа Америка 2019