Много от феновете на германския футбол са вперили очи в класирането на елита, където Байерн е съвсем близо до шампионската титла, битката за второто място и за участие в Шампионската лига е завързана, а Хамбургер е на път да остане извън от Бундеслигата за първи път в историята си.

Малцина обаче обръщат внимание на свирепата борба за оставане във Втора бундеслига. 12 отбора за застрашени от изпадане, а до края има седем кръга. Всички между петия Арминия (Билефелд) и 16-ия Ерцгебирге (Ауе) са разделени от пет точки, а за някои от тези тимове все още има минимален шанс дори да спечелят промоция в елита. Сред тях е и воденият от Илия Груев Дуисбург. „Зебрите“ в момента са седми с 37 точки, а само преди три кръга беше равен с третия Холщайн (Кил).

„Ситуацията е изключително необичайна“, коментира спортният директор на Санкт Паули Уве Щьовер пред „Билд“.

„Класирането гъсто както никога преди. Трябва да сме много внимателни. Постоянно гледаме отборите пред нас и тези след нас. Една грешка може да се окаже фатална“, допълва треньорът на Арминия Джеф Сайбене.

Перфектен пример за това е Унион (Берлин). След есенния полусезон тимът от германската столица беше кандидат за промоция в елита и заемаше трето място след 14 изиграни мача. В момента клубът е на три точки над зоната на изпадащите.

„Концентрирани сме единствено върху това да спечелим точки, които да ни оставят във Втора бундеслига“, признава президентът на берлинчани Дирк Цинглер.

Към момента във второто ниво на германския футбол има няколко неща, които може да се нарекат сигурни, но не на 100%. Фортуна (Дюселдорф) ще се завърне в Бундеслигата, а вторият сигурен за промоция ще бъде определен вероятно измежду Нюрнберг и Холщайн (Кил). Опашкарят Кайзерслаутерн изглежда сигурен изпадащ, на осем точки под чертата. Предпоследният Дармщад най-вероятно също ще се озове в Трета лига, тъй като изостава на пет точки зад битката за оцеляване.

Борбата за по-предно място е свързана не само с оцеляването, но и влияе на приходите на отборите от телевизионни права. Дори едно място по-назад в класирането може да коства на клуб загуба от 800 000 евро.
Превод от „Билд“ на Веселин Русинов

КЛАСИРАНЕ И ПРОГРАМА НА ВТОРА БУНДЕСЛИГА