Без съмнение името Пиер-Емерик Обамеянг е едно от най-споменаваните в спортните емисии в Европа и най-срещаното в интернет изданията. Около нападателят се разрази истинска сага през последните дни заради трансфера му от Борусия (Дортмунд) в Арсенал. Е, сделката е факт. Факт е и, че лондончани се сдобиха с класен нападател, който освен с изявите си на терена, със сигурност ще блесне и с луди и нестандартни действия извън него. Ето защо...

Пиер-Емерик Емилиано Франсоа Обамеянг е роден в западния френски град Лавал на 18 юни 1989 година. Дата му на раждане може да се определи до голяма степен като звездна, тъй като на нея са родени още сър Пол Макарти и легендарният италиански треньор Фабио Капело. Майка му е с испански произход, докато баща му, който е професионален футболист, е габонец. В семейството има още две момчета, които са по-големи от бъдещата звезда.

"Често посещавам Лавал. Всеки път като си тръгна оттук се чувствам отпочинал и зарeден с енергия", разказва Обамеянг, който се прибира в града 4-5 пъти годишно.

Футболът е в кръвта на Пиер-Емерик. Баща му напуска родината си Габон, за да заиграе във Франция. В страната той носи екипите на Лавал, Льо Авър, Тулуза и Ница, преди да сложи край на кариерата в Руен през 2002 година.

"Наистина футболът е в кръвта на всички от нашето семейство", споделя Обамеянг, който за  първи път се докосва до великата игра на 11 години. Тогава дядо му го закарва на тренировки във ФК Лавал. За първи път невръстният Обамеянг се влюбва във футбола обаче, когато посещава съблекалнята на Ница (бел. р. баща му е играч на тима и го закарва "зад кулисите").

"В този ден нещо се промени в мен. В този ден започнах да мечтая да стана футболист. Когато вдишах въздуха в съблекалнята, разбрах какъв искам да стана", спомня си Оба и впоследствие започва да следва мечтата си.

Става част от школата на Милан заедно с братята си, където обаче изпитва сериозни трудности. Следват престои под наем в Дижон, Лил, Монако и Сент Етиен. Именно с екипа на "зелените" нападателят започва да разгръща потенциала си. Шанс му дава Кристоф Галтие, на когото Обамеянг ще е признателен до края на живота си.

"Още на първата тренировка разбрах, че това момче е специално. Беше бърз и с топка в крака можеше да мине всеки", разказва специалистът.

Обамеянг подписва постоянен договор със Сент Етиен през зимата на 2011 година. За тима има общо 41 гола в 96 мача във всички турнири. Добрите му изяви не остават незабелязани и през 2013 подписва 5-годишен договор с Борусия (Дортмунд) и така трайно се настанява под светлините на прожекторите.

Извън терена Обамеянг също е изключително атрактивен. Според някои той е истинска модна икона, тъй като се облича нестандартно и успява да привлече вниманието с външния си вид. Достатъчно е да споменем факта, че веднъж загрява за мач със специални футболни обувки на стойност 2500 паунда, покрити с над 4000 броя кристали Сваровски. Тогава габонецът още е част от Сент Етиен.

"Харесвам си живота. Винаги съм искал да бъда звезда и не се притеснявам от вниманието. Мечтал съм много за него", казва Обамеянг, който по време на престоя си в Сент Етиен боядисва червеното си ферари в... зелен цвят.

И ако някои смятат, че Пиер-Емерик е разглезен богаташ, то той бързо може да опровергае това мнение.

"Не съм такъв, защото съм известен. Ако не бях, щях пак да съм различен. Е, просто нямаше да имам ферари, но пак щях да се обличам нестандартно. Но всичко това няма общо с това какъв човек съм. Просто съм малко по-различен".

Определено Обамеянг е по-различен. Различава се и от обикновения човек, и от всеки един футболист. Мнозина считат, че той е най-бързият играч в света. В подкрепа на това твърдение трябва да споменем как като играч на Борусия (Дортмунд) впечатли на предсезонна подготовка, като пробягва 30 метра за рекордните 3.7 секунди - това е с 8 стотни от секундата по-добро време от онова на Болт, когато счупи световния рекорд на 100 м през 2009 г.

Разбира се, мнозинството не повярва на Обамеянг и дори се спрягаше състезание между него и ямаецът. Такова обаче така и не се състоя и мистерията остава забулена.

Това е Обамеянг. Винаги е привличал вниманието върху себе си. Така бе и в последните дни, когато стана ясно, че ще премине в Арсенал за рекордната за тима сума от 63,75 млн. евро. 28-годишният нападател от днес е "артилерист" и в Англия чакат с нетърпение екстравагантните му изяви на терена, а и извън него.
СВЕТЛИН ТОНЕВ/БЛИЦ СПОРТ