Манчестър Сити стана шампион за втора поредна година, но Ливърпул спечели повече от пари от Висшата лига. Това стана ясно, след като обявиха приходите на всеки един отбор от английския елит.

През сезон 2018/19 „червените“ са заработили 149,5 милиона паунда, докато „гражданите“ са втори със 148,1 милиона. Подобен дисбаланс има между шестия Манчестър Юнайтед и петия Арсенал. „Червените дяволи“ са спечелили 139,5 млн., а „топчиите“ с 0,2 милиона по-малко.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Разликата идва от броя излъчени мачове по телевизиите „Sky Sport“ и „BT Sport“, които държат правата за Висшата лига. 29 срещи на Ливърпул са излъчени директно, а на Манчестър Сити са с три по-малко. Юнайтед е с 27, а Ливърпул с 25. Най-малко пари по това перо са заработили изпадналият Хъдърсфилд, Саутхемптън и Борнемут, които само по осем пъти са давани по телевизията.

Всички отбори получават по 79,4 милиона паунда за участието си през сезона. Това е т.нар. сума за солидарност, която се полага заради разпределението на парите от телевизионни и рекламни права. Освен това последният в класирането взима 1,9 милиона, а с всяка една позиция тази сума се прибавя. По този начин предпоследният Фулъм прибира 3,8 милиона и т.н.

АНГЛИЯ, ВИСША ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019