Първата българска победа в Лига Европа за сезон 2017/18 е факт. Тя е на сметката на Ботев (Пловдив), който спечели с 3:1 гостуването си на Партизани (Тирана) от първия квалификационен кръг на турнира. Попаденията за тима на Николай Киров бяха дело на Омар Косоко (27', 88') и Тодор Неделев (62). В самото начало на мача пък Сукай (5') беше дал преднина за домакините.

С този успех "канарчетата" станаха първият отбор, наложил се над албанците в последните 6 месеца. За последно Партизани допусна загуба на 28 януари в среща от местния шампионат.

Срещата в Тирана, която бе предшествана от сблъсъци между феновете на двата отбора, започна по кошмарен начин за българския тим. Още в 5-ата минута домакините излязоха напред в резултата. Сукай получи по лявото крило и отправи диагонален шут, след който топката влетя във вратата на Ботев.

Ранното попадение не притесни по никакъв начин "канарчетата", които веднага взеха инициативата. Постепенно момчетата на Николай Киров започнаха все по-често да се задържат в половината на противника и головите ситуации не закъсняха.

В 23-ата минута Тодор Неделев стреля силно, но стражът Ходжа с мъка изби. Секунди по-късно вратарят на албанците се намеси добре и при изстрел на Бризола. В тези минути играчите на Ботев имаха претенции за дузпа за игра с ръка на играч на Партизани в собственото наказателно поле. Видеоповторенията показаха, че пловдивчани имат основание да искат 11-метров наказателен удар, но главният съдия остана безмълвен.

Така се стигна до 27-ата минута, когато логичното се случи. Косоко стреля от около 25 метра и прати топката зад Ходжа - 1:1.

След изравнителното попадение Ботев продължи да бъде по-добрият отбор на терена, но така и не съумя да стигне до обрат през  първата част. Най-добрата възможност за пловдивчани дойде в 41-ата минута, но след удар на Косоко топката се отби в десния стълб на вратата на албанците.

Ботев продължи да бъде по-стойностният отбор и през втората част. Крум Стоянов на два пъти имаше възможност да реализира, но не съумя да порази целта.

В 62-ата минута натискът на "канарчетата" даде резултат. Тодор Неделев напредна в полето на гостите и с бомбен шут от 25 метра не остави шансове на Ходжа.

След попадението Ботев се прибра в собствената си половина и разчиташе предимно на контраатаки. В 88-ата минута Омар Косоко отне топката от Атанда, преодоля майсторски излезлия да го пресрещне вратар на албанците и без проблем реализира второто си попадение за 3:1 за Ботев. Това бе и последният гол в срещата.

Реваншът в Бургас между двата тима е на 6 юли от 19:00 часа.

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Първа лига - трансфери и подготовка

ПАРТИЗАНИ - БОТЕВ 1:3
1:0 Сукай (4), 1:1 Косоко (27), 1:3 Неделев (62), 1:3 Косоко (88)

Срещата по минути:
1 - Начало на мача
2 -  Kрум Стоянов беше изведен на добра позиция, но си поведе лошо топката и опасността беше предотвратена. 
4 -  ГОЛ ЗА ПАРТИЗАНИ! Сукай пое топката по лявото крило и с точен диагонален шут към далечния ъгъл откри резултата!
19 - Претенции на "канарчетата" за игра с ръка на футболист на домакините в наказателното поле, но главният рефер остава безмълвен.
20 - Тодор Неделев пробва да изведе Крум Стоянов зад отбраната на домакините, но защитник се намесква и изчиства.
22 -  Удар на Неделев от дистанция, но Ходжа се намесва умело.
27 -  ГОООЛ ЗА БОТЕВ! Косоко шутира с левия крак от дистанция и праща топката във вратата на Партизани.
36 -  Опасен изстрел на Неделев от пряк свободен удар, но Ходжа спасява.
42 -  Страхотна възможност за Ботев. Косоко беше изведен на добра позиция и стреля с левия крак, но топката срещна десния стълб на вратата на албанския тим. 
45+3 - Край на първата част! 
----------------------------------------
46 - Начало на второто полувреме!
52 -  Крум Стоянов стреля от добра позиция, но топката излиза в аут.
57 -  Страхотен удар на Крум Стоянов от границата на наказателното поле, но Ходжа със сетни сили избива. 
62 -  ГОООЛ ЗА БОТЕВ! Тодор Неделев напредна в половината на Партизани и отправи силен шут с левия крак, който намери целта!
75  Удар на Балтанов от фаул, право в ръцете на Ходжа.
86 - Далечен удар на Сукай от фаул, Чворович внимаваше и улови топката.
88 -  ГОООЛ ЗА БОТЕВ! Косоко отне топката от противников състезател, напредна и вкара втория си гол!
90+5 - Край на мача!!! 

Резултат с изображениеПартизани: 12. Албан Ходжa, 15.Блерим Котобели ,23.Содик Атанда, 22.Лабинот Ибрахими, 22.Арбнор Фейзулаху, 10.Идриз Бата, 19.Лоренц Траши, 77.Герхард Прогни (54Барди), 88.Емилияно Вила (74Джидиуа), 14.Ментор Мазрекай (62Фили), 20.Джевахир Сукай  
Резерви: 1.Дашамир Джика, 99.Рейналдо Калари, 5.Гезим Красничи, 11.Юрген Барди, 7.Реалдо Фили, 25.Мустафа Енок Джиджиуа, 95.Лаурен Исмаилай
Треньор: Сюлейман Старова

Резултат с изображениеБотев: 99.Иван Чворович, 25.Крум Стоянов  (84Марин), 70.Пламен Димов, 4.Виктор Генев, 23.Йордан Минев, 2.Цветомир Панов, 20.Омар Косоко  , 17.Лъчезар Балтанов , 8.Тодор Неделев  (90+2Юсеин), 7.Фелипе Бризола (79Тасев), 14.Меледже Омнебес
Резерви: 1.Даниел Кайзер, 26.Радослав Апостолов, 24.Лазар Марин, 5.Кристиан Димитров, 10.Серкан Юсеин, 6.Алваро Юлиано, 11.Тони Тасев
Треньор: Николай Киров

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна , опасна ситуация