Манчестър Юнайтед победи Аякс с 2:0 на „Френдс Арена“ в Стокхолм и за първи път в историята спечели трофея в Лига Европа. Пол Погба (18) и Хенрих Мхитарян (48) вкараха головете за успеха. Това бе единственият липсващ трофей във витрината на „червените дяволи”, които не бяха играли финал в европейски клубен турнир от 2011 година, когато отстъпиха на Барселона в Шампионската лига. С успеха си в шведската столица "червените дяволи" си осигуриха и класиране за групите на Шампионската лига през следващия сезон.

Преди началото на срещата имаше едноминутно мълчание заради жертвите от терористичния атентат в Манчестър.

Срещата започна с по-активни действия на "червените дяволи", които бързо създадоха няколко положения пред вратата на холандския гранд, чийто футболисти стартираха двубоя с по-голямо притеснение. Бертранд Траоре отправи първия точен удар към една от двете врати в 15-ата минута, но стражът на Юнайтед Серхио Ромеро спаси.

В 18-ата минута Пол Погба откри резултата в полза на английския гранд. Френският национал отправи удар малко пред наказателното поле на Аякс, топката рикошира в крака на Давинсон Санчес. Това заблуди вратаря Андре Онана и кълбото влетя в мрежата. След гола "червените дяволи" действаха стабилно в отбрана и прекъсваха всики опити на аяксите за бързи атаки.

До края на първата част играта се успокои и нямаше някакви сериозни положения за гол пред двете врати. Футболистите на Жозе Моуриньо се справяха с всяко едно нападение на съперника и на свой ред очакваха удобни възможности за контраатаки.

Английският гранд нанесе своя втори съкрушителен удар малко след почивката. В 48-ата минута арменският национал Хенрих Мхитарян удвои преднината на Юнайтед след асистенция на Крис Смолинг, продължил топката при центриране от корнер.

Футболистите на Петер Бос се опитваха да владеят повече топката, но не намираха пролуки през отбраната на англичаните и нямаха никаква идея как да стигнат до опасност пред вратата на Серхио Ромеро. В 65-ата минута Маруан Фелайни бе близо до това да направи разликата класическа, но ударът му с глава бе твърде слаб и Андре Онана хвана топката.

В 71-ата минута Хаким Зийех имаше добра възможност от пряк свободен удар пред наказателното поле на "червените дяволи", но шутира слабо и право в стената. Нещата не се промениха с нищо и в минутите до края на мача. Немощта и безидейността на Аякс се изразяваше с епизодични и неточни удари от далечна дистанция. Джеси Лингард можеше тотално да довърши холандския гранд в 87-ата минута, когато бе изпуснат да излезе сам срещу Онана, но в последния момент Давинсон Санчес го застигна и му отне топката. До края мачът просто се доиграваше и Аякс нямаше шанс дори за почетен гол.

Така Манчестър Юнайтед спечели за първи път този турнир и си осигури участие в групите на Шампионската лига през следващата кампания.

Аякс – Манчестър Юнайтед 0:2
0:1 Пол Погба (18), 0:2 Хенрих Мхитарян (48)

Стокхолм, „Френдс Арена“
Съдия: Дамир Скомина (Словения)

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА