Как може да се отличи легендарен от добър футболист? Истинските герои ги харесват не само неутралните фенове, но дори и ултрасите на най-големите съперници. Йохан Кройф, Еузебио, Лев Яшин, Зинедин Зидан, Шави – това са признати любимци на футболните фенове из целия свят. Но защо Шави е легенда, а световен шампион като Месут Йозил никога няма да достигне до такова ниво? Всичко се отнася до принципите! При едните те са изключително силни, а при другите направо отсъстват.

Пример за тази теза може да послужи личният живот на един германски футболист. В началото на века Кристиан Лел играеше за Байерн, където беше работлив защитник, но никога не достигна до звезден статут. Ето няколко любопитни факти за бившия футболист на баварците:

* В първите си три месеца начело на Байерн Луис ван Гаал не слагаше Лел в състава, тъй като не можеше да прецени на какъв пост да ползва футболиста.
* През 2009 година Кристиан пропусна тренировка, след като кракът му се възпали след козметична процедура по педикюр.
* Заради австрийските си предци Лел искаше да играе за националния отбор на страната, но Футболната федерация на Австрия отказа да се бори за възможността да го използва.

Като човек Кристиал Лел също не блестеше с особено позитивни качества. През 2007 година два пъти го арестуваха за побой над момиче. Нов арест по подобно обвинение имаше през 2014 г. Получи и обвинение за притежание на кокаин. Той обаче не е само злодей, а има и положителни страни. Спонсорира изследвания на муковисцидоза – тежка генетична болест, от която страда сестра му.

През 2009 година Лел взриви Германия със скандал, който разби авторитета на Михаел Балак. По същото време нищо не предвещаваше, че ще избухне медийна бомба. Балак се прибираше в Байер (Леверкузен) от Челси, подготвяйки футболното си пенсиониране. Лятното затишие обаче беше превърнато в истинска буря, след като десният бек даде интервю пред „Билд“. В него той разказа, че бившият му съотборник в Байерн - Балак, баща на три деца, е отмъкнал бременната в шестия месец Даниела, съпругата на Лел.

„Вероятно статусът му на капитан на националния отбор на Германия му дава някакви особено правомощия, но този път той прекрачи всички граници. Не искам да коментирам много по темата. Само ще кажа, че тримесечното ми отсъствие от терена беше провокирано от неговото поведение. Балак много добре знае това“, призна Лел.

Всичко беше обърнато на шега и повечето се майтапеха, че Михаел е прихванал стила на изневерите от съотборника си в Челси Джон Тери. Скандалът обаче оказа влияние върху живота на Балак. Съпругата му Симона се разведе с него и взе със себе си трите им деца. Германското общество също промени отношението си към капитана на националния отбор и изчезна съчувствието, че той не е успял да спечели ценни трофеи в евротурнирите и с „маншафта“. Така везните на съдбата показаха, че Михаел Балак е просто добър футболист, а не легендарен. Всичко е заради принципите. По-скоро заради тяхното отсъствие в неговия характер.

Две години по-късно Лел се разведе с Даниела и започна връзка с бившото гадже на Бастиан Швайнщайгер – модела Мелани Рикингер. През 2014 година, няколко месеца след световната титла на Германия от световното първенство в Бразилия, нещата пак се объркаха за Кристиан. През октомври той отново предизвика обществен скандал. Разглеждайки телефона на Мелани, бившият играч на Байерн открива, че тя води интимен чат с Месут Йозил.

„Месут се възползва от своята популярност и се намеси в нашите отношения. Това не е нормално“, сподели отново бившият десен бек пред „Билд“.

Той явно така и не се е замислил, че вероятно проблемът е при него. Все пак има причина мълнията да удари два пъти на едно и също място. Както при в случая с Балак и тук пострада повече излъганата жена. Тогавашната приятелка на Йозил певицата Манди Капристо получи нервен срив по време на снимките на „Германия търси талант“, където беше съдия. Изпадналата в истерия певица беше изведена от сцената.

Скандалът отново разкри характера на Йозил. Той и преди това беше наричан слабохарактерен заради посредствената си игра в големите мачове. Това е трудно да бъде проверено дали е така, но благодарение на Лел стана ясен един факт: Месут е човек, способен на подлост. Това може да обясни много, дори поведението на германските фенове към него, въпреки спечелената световна титла.

Спазването на принципите на живота не само определя поведението на феновете към футболистите, но дори и хода на кариерата на играчите. Лел като човек вероятно е недостоен, а и с нищо не се запомни на терена. Блестящи таланти като Балак и Йозил пък се оказаха способни на предателство, а това се отрази на кариерите им, спечелите трофеи и отношенията с феновете. Играчите, чиято съвест остана чиста, продължават да са идоли на много поколения футболни запалянковци.
Артьом МАЗИЛКИН, „Евроспорт“
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ