Англия победи изключително трудно Словения с 1:0 на "Уембли" в решаващ мач от квалификационна група „F” и се класира за световното първенство в Русия следващото лято. Хари Кейн (90+4) изведе "трите лъва" с капитанската лента за първи път в световните квалификации и с гола си дълбоко в добавеното време ги класира за Мондиал 2018.

Бившият нападател на Лудогорец Роман Безяк бе титуляр за гостите, които се държаха прилично на терена на „Уембли” и бяха много близо до това да си тръгнат с точка от Лондон, но рухнаха в четвъртата от шестте минути добавено време на срещата.

Англичаните доминираха, но за цялата първа част създадоха само едно чисто голово положение. В 26-ата минута Хендерсън шутира силно, но Ян Облак спаси. Десетина минути след това Уокър изпълни пряк свободен удар и прати топката над вратата.

В 41-ата минута Дайър вкара гол, който обаче бе отменен заради нарушение на Стърлинг преди това атака. В добавеното време на първата част Облак изби удар на Маркъс Рашфорд.

След почивката футболистите на Гарет Саутгейт увеличиха оборотите и в 62-ата минута бяха близо до гола, но Мевлия изчисти топката малко пред голлинията след прехвърлящ удар на Рашфорд. Три минути след това и капитанът на гостите Бощиян Сесар изби пред голлинията след шут по земя на Стърлинг. Натискът на англичаните се засилваше с всяка минута. Въпреки това в 83-ата минута гостите можеха д аповедат, след като Тим Матавж бе изведен сам срещу Джо Харт, но вратарят на Уест Хам спаси удара на нападателя.

В четвъртата минута от добавеното време Ян Облак сгреши в опита да подаде топката с ръка на съотборник, Уокър пресече и центрира към Хари Кейн, който от близка дистанция донесе победата на домакините и класира Англия за световното първенство.

След седмия си успех в групата англичаните са непоклатими от върха с 23 точки. Словения е на четвърта позиция 14 точки и ще има решително домакинство срещу Шотландия в последния кръг, като само при победа ще може да се надява на второто място и евентуално участие в плейофите за класиране на Световното в Русия.

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​