Манчестър Сити плати през лятото 3 милиона евро за младежкия национал на Холандия Филип Сандлер от Цволе. 20-годишният централен защитник дебютира за „гражданите“ на 6 януари при победата със 7:0 над Родъръм за ФА Къп. Изключително любопитно изискване е поставил Сандлер при подписването на договора си с Манчестър Сити. Холандецът е поискал да носи фланелката с №34, която в клуба за последно е ползвана от неговия сънародник Найджъл де Йонг през 2012 г.

Де Йонг обаче няма нищо общо с избора на младия бранител в тима на Пеп Гуардиола. Той носи №34 в чест на бившия си съотборник в школата на Аякс Абделхак Нури, който на 8 юли 2017 година по време на контрола на гранда от Амстердам с Вердер се строполи на терена след сърдечен проблем. Тежката здравословна ситуация прати Нури в кома в продължение на една година, а това причини мозъчни увреждания и той трябваше да прекрати кариерата си.

„Нури е най-талантливият футболист, с който съм играл. Ако сте били на мач на Аякс, нямаше как да не забележите, че всички коментираха уменията му и колко се отличаваше от останалите“, обяснява избора си Филип Сандлер.

В потвърждение на думите му идва коментарът на бившия треньор на Аякс Вим Йонк, който описва Нури като „вундеркинд и изключителен футболен талант“.

Winbet - удвои тръпката от победата! (18+)

Младият защитник на Манчестър Сити не е единственият бивш продукт на школата на амстердамския гранд, който отдава почит на бившия си съотборник. След трансфера си от Аякс в Рома през лятото срещу 19 милиона паунда, Джъстин Клуиверт също поиска да играе с №34, въпреки че преди това носеше 45 на гърба си.

„Защо 34? Защото това беше номерът на Апи (прякорът на Абделхак Нури). Моите молитви и номер на екипа ще са винаги за теб, братко мой“, написа Клуиверт в „Инстаграм“, но след това изтри публикацията си.

Още двама играчи в италианската Серия „А“ отдават почит на Нури, играейки с номер 34. Това са миналият през Аякс германски национал Амин Юнес от Наполи и холандският десен бек на Фиорентина Кевин Дикс.
Джон БУУН, в. „Сън“
Превод от английски на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ