Един гологлав и брадат специалист, работил в Байерн и бивш футболист с дефанзивни функции, е треньорският хит на сезона в Европа. Описаните до голяма степен отговаря на Пеп Гуардиола, но става дума за 49-годишния Ерик тен Хаг, който е с година по-възрастен от испанския мениджър на Манчестър Сити. Интересното е, че Тен Хаг беше начело на втория тим на Байерн, когато Гуардиола беше треньор на баварците.

Ерик тен Хаг е роден на 2 февруари 1970 година в град Хааксберген. Започва да тренира футбол в местния Бон Бойс. На 15-годишна възраст преминава в школата на Твенте, с който дебютира в мъжкия футбол. Има три престоя в клуба от Енсхеде, с който през 2001 г., година преди края на кариерата си печели Купата на Холандия. Играл е още за Де Граафшап, Валвайк и Утрехт.

Стартира треньорската си кариера в Твенте като помощник треньор, а през 209 година става асистент на Фред Рутен в ПСВ Айндховен. Във „филипсите“ работи с българския национал Станислав Манолев. През 2012 година пое Го Ахед Игълс и още в първия си сезон изведе тима от Девентер до промоция в Ередивизи, но след това е освободен. Това обаче е за добро, тъй като поема втория отбор на Байерн и шанс да работи под ръководството на Пеп Гуардиола.

През 2015 година подписва договор с Утрехт с 2020 г. През сезон 2016/17 извежда тима до участие в Лига Европа, но отпада още в квалификационните кръгове и малко след това контрактът му е прекратен.

На 21 януари 2018 година дебютира начело на Аякс с гръмка победа с 2:0 над Фейенорд. Той е първият треньор, дебютирал директно в голямото дерби на холандския футбол. С гранда от Амстердам финишира на второ място в класирането, на четири точки зад шампиона ПСВ Айндховен. Това позволява участие в квалификациите на Шампионската лига, които Аякс не само премина, но достигна до полуфиналите на турнира. По пътя си записа само една загуба – 1:2 от Реал (Мадрид) в първия осминафинал, а игра последователно срещу Щурм (Грац), Стандард (Лиеж), Динамо (Киев), в групите с Байерн, Бенфика и АЕК, а в елиминационата фаза се справи с „белия балет“ и Ювентус.

В Амстердам Тен Хаг живее над супермаркет, но единственият рафт, които иска да запълни, е този с трофеите в клубния музей на Аякс. Надеждите на всички в клуба са, че именно той е човекът, който за първи път от 24 години ще донесе трофея от Шампионската лига. Запаленият по голфа специалист вече направи едно малко чудо, тъй като Аякс не беше участвал в елиминационната фаза на турнира от сезон 2005/06.

Луис ван Гаал е последният треньор, триумфирал в Шампионската лига начело на Аякс - през 1995 г. Портрет на бившия наставник на Барселона, Байерн, Манчестър Юнайтед и националния отбор на Холандия виси окачен на стената на кабинета на Тен Хаг в клубната база „Де Тукомст“. Редом до него са фотографии на други знакови имена за клуба – Йохан Кройф и Ринус Микелс. Триумф на Аякс в Шампионската лига през този сезон със сигурност ще задмине постиженията на всички тези големи имена, тъй като настоящият треньор работи в конкуренцията на много по-богати европейски клубове.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Самият Ерик тен Хаг признава, че най-известният ученик на Йохан Кройф е неговото най-голямо вдъхновение. Става дума за Пеп Гуардиола, с когото се засякоха в Байерн: „Очаквах с нетърпение всеки ден, в който щях да работя с него. Той ме вдъхновява.“

Начинът на водене на тренировките е истинско доказателство, че треньорът на Аякс много неща е попил от страстта на Гуардиола към детайлите. Фокусът пада върху характера на всеки един футболист, отбелязват се и най-малките допуснати грешки и се работи върху поведението на отбора спрямо всеки един съперник.

Ерик тен Хаг пасна изключително добре в Аякс, тъй като умее да работи с млади играчи. В момента той разполага със състав, чиято средна възраст е 24 години. Френки де Йонг, който през лятото ще премине в Барселона за 65 милиона евро, е на 21 години. Матайс де Лихт, вкарал победния гол в Торино срещу Ювентус, е само на 19, а цената му със сигурност няма да е много по-ниска.

Като доказателство за добрата му работа с млади футболисти могат да се посочат примери преди назначението му в Аякс. В Твенте той помогна за изграждането на Душан Тадич, а в ПСВ Айндховен прокара идеята, че Мемфис Депай е по-добре да играе в по-предни позиции, а не в халфовата линия.

49-годишният специалист през миналото лято добре осъзна от каква опора се нуждаят младите играчи в състава му и настоя за привличането на натрупалите опит в Англия Дейли Блинд и Душан Тадич. Резултатът е виден. Не само заради достигането на полуфиналите в Шампионската лига, но и заради временното първо място в Ередивизи.

Силното представяне на Аякс със сигурност ще има сериозни проблеми за следващия сезон. Не само играчите на тима са обект на засилен интерес от страна на европейските грандове, но и редица клубове вече се оглеждат за възможността да вземат Ерик тен Хаг. Вече се споменава Байерн, но слуховете няма да закъснеят да го пратят и на други места.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ШАМПИОНСКА ЛИГА, СЕЗОН 2018/19 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ