Неймар напусна Барселона против желанието на клуба да остане и премина в ПСЖ за рекордните в историята на футбола 222 милиона евро. Много фенове обаче вече не му желаят нищо добро след поведението му това лято.

Той трябваше да е наследникът на трона на Лионел Меси. Привлечен бе, за да играе на страната на най-добрия футболист в света и да го наследи. Неймар трябваше да бъде следващата суперзвезда на Барселона. Той обаче напусна клуба в посока ПСЖ като най-скъпия футболист на всички времена, но и като новия Луиш Фиго.

Въпреки че не е в края на развитието си, Неймар е считан за един от най-добрите футболисти, носили някога екипа на „блаугранас“. И точно затова феновете на каталунците са толкова бесни, че той се отправи към Париж. Фиго също блесна като играч на Барса, но днес не е желана личност на „Камп Ноу“.

Когато през 2015 година Барселона стигна финала на Шампионската лига, Фиго бе избран от УЕФА да играе с екипа на каталунците в мач на легендите преди големия двубой с Ювентус в Берлин. Каталунците протестираха и помолиха португалецът да не играе за тях. На финала след това Неймар вкара за 3:1 и направи перфектен требъла на Барселона с шампионска титла, купата на страната и трофея в Шампионската лига. Той окончателно стана част от този клуб и част от атакуващото трио с Лионел Меси и Луис Суарес, обявено от треньора на Барса тогава Луис Енрике за най-доброто в историята на футбола.

Сега обаче Неймар напусна, привлечен от парите (30 милиона евро заплата на година и 40 милиона евро на ръка за трансфера) или повлиян от желанието да излезе от сянката на Лионел Меси. При всички положения обстоятелствата за неговото решение да отиде в ПСЖ предизвикват редица въпроси.

Раздялата на Фиго преди години бе още по-лоша. Крилото от Португалия бе най-добър в Барселона и капитан на тима, когато той не бе толкова успешен, колкото в момента. Неговата раздяла бе приета в Барселона като предателство. През 2000 година Фиго премина в Реал (Мадрид), а Барса получи рекордните тогава 60 милиона евро. Феновете на Барселона обаче никога не простиха на Фиго. При завръщането му на „Камп Ноу“ по-късно те хвърлиха глава на прасе пред краката му.

Неймар не премина при вечния враг от Мадрид, но неговото държание това лято навреди завинаги на реномето и името му в Барселона. Само няколко месеца, след като подписа нов договор, бразилецът се реши да напусне за още повече пари. А както се пише в Испания, той и баща му, който е негов агент, ще получат и мега бонус от 40 милиона евро за сделката.

Самият Неймар игра в контролите на Барса и блесна на International Champions Cup в САЩ. Бразилецът се снимка с певицата Деми Ловато и боксьора Флойд Мейуедър, без да бяга от светлините на прожекторите. В това време обаче той нито веднъж не се изказа за спортното си бъдеще и настрои феновете срещу себе си.

Иронично преди време Фиго защити поведението на Неймар. Португалецът подкрепи бразилеца, който предизвика дискусии след провокативното си поведение на терена срещу Валенсия през октомври миналата година. „Той така играе. Ако лази по нервите на някои хора, това си е техен проблем“, каза тогава португалецът.

Феновете на Барса от години също защитаваха Неймар, обвиняван понякога, че симулира, провокира съперниците с ненужни трикове и не вкарва достатъчно голове. Като цяло Неймар е впечатляваща фигура на терена. Той има над 100 гола за Барса и подаде за още 59 след пристигането си през 2013 година. В момента обаче са останали много малко фенове, които да го подкрепят. В Барселона около „Камп Ноу“ са закачени плакати с надписи: „Търсен: Предател!“, „Наемник, вън от Барселона. Тук са желани само играчи, които обичат екипа ни“. (б.а. на мача за трофея „Жоан Гампер“ срещу бразилския Чапекоензе (5:0) пък имаше скандирания: „Неймар умри“).

„Познавам тези ситуации. Неймар е включен в главата от историята за Фиго. Той беше сам там, а сега се присъедини и Неймар“, сподели бившият президент на Барселона Жоан Гаспар, който трябваше да се справя с последствията след раздялата с Фиго през 2000 година.

Актуалното ръководство на Барселона се довери на бразилеца при един от най-спорните трансфери в историята на футбола. Един трансфер, който бе разследван от съда в Испания за корупция и доведе до арест на президента Сандро Росел за корупция (б.а. трансферът на Неймар от Сантос в Барселона). И накрая се стигна до там, че четири години по-късно този играч напусна клуба, защото иска да печели повече пари.

Неймар не се присъединява към директен враг, но трябва да свикне с мисълта, че в Барселона вече ще бъде споменаван редом с португалеца Фиго, а не с Меси, чийто наследник трябваше да бъде. Това е най-трагичният край на една история, която трябваше да има щастлив край. А рекордната сума в размер на 222 милиона евро е само една слаба утеха.

Бен ХАЙУАРД, Goal.com
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ