Европейският клубен шампион Реал (Мадрид) срещу ПСЖ е дуелът на гигантите в 1/8-финалите на Шампионската лига, след като жребият реши да срещне двата тима в тази фаза на надпреварата. Зидан трябва да измисли нещо срещу Неймар, защото Дани Карвахал ще липсва на „кралете”.

21 секунди в един футболен сезон от септември до началото на юни са един много къс интервал от време. Ако не падне някой важен гол в този период, той в повечето случаи не играе никаква роля. Защото в рамките на 21 секунди не се привлича нито една нова звезда, не е спечелен мач и те не могат да изработят никакво шампионско решение. И въпреки това тези 21 секунди, по-малко от половин минута, за Реал (Мадрид) в 1/8-финалите на Шампионската лига срещу ПСЖ ще бъдат X-фактор. Защото точно толкова време се забави Дани Кавахал в предпоследния мач от груповата фаза срещу АПОЕЛ (Никозия) за хвърлянето на един тъч. Планът зад куриозната акция: Десният защитник искаше с бавенето на времето да си изкара жълт картон, за да изтърпи наказанието си в последния мач от групата срещу Борусия (Дортмунд) и така да играе в елиминациите без картони.

УЕФА предусети неспортменството на испанския национал и Карвахал бе наказан за още една среща или общо две. Така той ще пропусне един от двата мача срещу парижани на 1/8-финалите. Това, което от една страна изглежда лощо, е всъщност още по-зле при по-точно поглеждане към нещата. Защото по лявото крило на французите действа Неймар. Така вместо срещу бразилската звезда да застане агресивният Карвахал, един от най-добрите външни защитници в света според възможностите му, Зидан ще трябва да измисли някакъв план „Б”.

План „Б”: лош и незадоволителен
И това се случва точно за един мач, който може да предизвика най-големия отзвук в историята на 1/8-финалите на турнира. Защото настоящият шампион Реал среща ПСЖ – перфектно смазана машина, която в последните четири години се стреми към трофея. Клубът, който даде историческите 222 милиона евро за най-скъпия трансфер във футбола с привличането на Неймар и още с 25-годишния Килиан Мбапе, привлечен от Монако, и компания иска да запълни дупката, присъединявайки се към най-добрите от най-добрите. И най-добре би било, ако още тази година спечели титлата.

Това, че на „кралете” ще липсва директния противник срещу Роналдо, е още по-горчив хап, тъй като алтернативите се казват Ашраф Хакими и Начо Фернандес. Първият е млад и неопитен, за да може да спре най-добрият играч на планетата към момента. А на вторият му липсва класа. Всичко това се дължи на Зидан, който в миналото не е очаквал този колеблив сезон, за да реши този застрашаваш проблем.

ПСЖ използва слабостите хладнокръвно
Първият мач ще бъде на „Сантяго Бернабеу”. От една страна това означава, че Реал трябва да атакува силно и да доминира, а от друга, че трябва да се пази преди всичко по десния фланг срещу може би най-добрия отбор на контри в света. Това, което ПСЖ е способен да направи срещу топ отбори, отборът на Унай Емери го показа в първия мач срещу Байерн от груповата фаза. Германският шампион имаше статични преимущества, но при контрите парижани разрушиха баварците с перфектни подавания, а накрая спечелиха с 3:0 – демонстрация на мощ.

В началото на ноември Ашраф Хакими стана на 19 години. Той би могъл да получи задачата да спира Неймар. Какво може да се направи? Едната възможност я показа вторият мач на парижани срещу Байерн. С постоянно затваряне на пространствата, особено това около Неймар, баварците направиха труден живота на гостите на „Алианц Арена”. Бразилецът не бе оставен на мира и само веднъж показа неговите огромни качества. Той спечели само 50% от единоборствата си, отправи само два удара по посока на вратата – в предните пет срещи от групата той бе вкарал 6 гола. В средата на терена Байерн блестеше с перфектни пасове между Йошуа Кимих и Себастиан Руди. Пред Зидан стои като възможност да постави и Каземиро като десен бранител, за да отнеме от свободата на 222-милионния човек на парижани.

Проблематиката на директния дуел срещу топ тимове като ПСЖ не може да бъде избегната с тактическо напасване на средната линия. Още повече Зидан трябва да помисли за десен защитник. Хакими и Начо не се отплащат за доверието през настоящия сезон. Тотнъм срази Реал с 3:1 в груповата фаза преди всичко по крилата – дали чрез директни центрирания или чрез разкъсване на подредената „кралска” защита.

Интересно ще е какво ще измислят от Реал за първия мач, защото всички са наясно с огромното значение на гигантския дуел. Става въпрос за пари, престиж и разбира се за целта да бъдеш най-добрият отбор в света, за какъвто в момента се счита Реал след спечелването на световната клубна титла за втора поредна година.

Факт е, че успехът по „операция Неймар” ще бъде трудна задача, ако не и невъзможна мисия. И както казва Итън Хънт, изиграният от Том Круз агент в едноименния филм: „Много по-лошо е, отколкото си мислите”. И всичко това в испанската столица само заради 21 секунди на един малък остров на име Кипър.

По материал на Goal.com
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА В ШАМПИОНСКА ЛИГА