Тази неделя една икона се разделя с Рома. Голям поклон пред Франческо Тоти - един от най-великите футболисти на всички времена. Триумфалната състезателна кариера на Принца на Рим ще приключи с мача на Рома срещу Дженоа от последния 38-и кръг на Серия „А”. Много сълзи ще се излеят във Вечния град, а повечето от тях на „Олимпико”. Това е арената, на която е имало толкова много битки. Там, където той безброй пъти е давал кръв, пот и сълзи, за да влезе в историята като един от най-известните синове на града.

Житейският път на Тоти е сравним с кичозен роман. Той разказва историята на малкото момче, което се шляе безпрепятствено през историческите и криволичещи улички на италианската столица, за да покори Олимп и да стане най-великият футболист на своя любим отбор. Толкова велик, че дори привържениците на омразния градски враг коленичат пред него.

„Аз съм роден като фен на Рома” - Франческо Тоти.

Пътят на Тоти започва в Порта Метрония, един малък квартал в покрайнините на италианската столица. В сянката на историческите градски крепостни стени, които и днес са символ на по-ранната Римска империя, малкият Франческо се учи как да борави с топката. Бързо става ясно с какъв изключителен талант разполага младият нападател. На крехката възраст от 12 години Тоти се присъединява към отбора на сърцето си.

Интерес към изключителния талант има и от Милан, който е известен както никой друг тим със своето катеначо в тогавашната футболна епоха. Безспорната свързаност с Рома обаче е причината семейството на Тоти да откаже атрактивната оферта от Милано. „Моят син ще отиде само в Рома”, казва майката Фиорела на ръководителите на „росонерите”. „Роден съм като фен на Рома и такъв ще си умра”, казва по-късно търсеният тогава за трансфер в Милан Франческо Тоти.

С екипа на „джалоросите” Тоти в крайна сметка пише единствена по рода си успешна история. През 1993 година той дебютира за Рома на 16 години, а с навършване на 22 години той води тима на терена като капитан. Със своите 306 гола в 784 срещи той е голмайстор на Рома за всички времена и футболистът с най-много мачове в историята на клуба. С него на върха на атаката Рома печели Скудетото, два пъти Купата на Италия и два пъти Суперкупата на Италия. През 2006 година той триумфира и като световен шампион с националния отбор, а през 2007 година най-накрая е отличен със „Златната обувка” за най-добър голмайстор през сезона в Европа.

Не само заради своите голове Ил Капитано е със статут на герой във Вечния град. Това са неговата елегантност, неговият невероятен поглед и способността да кара топката да прелита по терена благодарение на неговата перфектна техника, която кара тифозите в продължение на две десетилетия всяка седмица да се учудват. Най-много обаче на Ботуша го ценят заради неговата безусловна лоялност. През 2004 година той е начело в трансферния списък на Реал (Мадрид). Тоти обаче отхвърля високата оферта на „кралете” при това от мързел, както самият той признава шеговито по-късно.

Дори и светеца Франческо не е безгрешен. В течение на неговата дълга кариера той скандализира с дързости. На Евро 2004 в Португалия Тоти наплюва датския съперник Кристиан Андерсен, а след това е наказан за три мача. Няколко месеца по-късно той получава червен картон в Шампионската лига за брутален фаул срещу Кристиан Рамелов, появявайки се отново в заглавията на челните страници. На финала за Купата на Италия през 2014 година капитанът на Рома изпуска нервите си и напада Марио Балотели. Тогавашният нападател на Интер упреква Тоти след мача, че преди екшъна на терена го е обиждал расистки на няколко пъти.

И този скандал не променя с нищо популярността на Тоти в неговия роден град, защото тифозите са го заключили в сърцата си. За тях той е и остава дори на 40 години светиня. Дори и фактът, че от дълго време той само присъства при „джалоросите” като резерва, не променя статуса му. Напротив, дори в последните мигове на неговата велика кариера той играе огромна роля и обича да прави решителни обрати със своето представяне.

„Тоти е най-добрият футболист на всички времена” – Диего Марадона.

И тъй като краят на кариерата му наближава, зачестяват съобщенията от респект към Ил Капитано. „Франческо Тори е най-добрият футболист на всички времена”, каза аржентинската легенда на световния футбол Диего Марадона преди време. Дори феновете на вечния градски съперник Лацио показаха респект към иконата на Рома. За последния домакински мач на „орлите” този сезон срещу Интер те бяха опънали транспарант с надпис: „Вечните врагове казват довиждане, Франческо Тоти”. Това е и последното доказателство, че чисто и просто той е над всички.

В неделя завършва триумфалния поход на Франческо Тоти. След него започва ново отмерване на времето във Вечния град. Много сълзи ще изтекат, докато последният Кайзер (б.р. император) на Рим се разделя с всички.

Бернхард Лакнер, Goal.com/de
Превод от немски: Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ