Уейн Рууни напусна Манчестър Юнайтед като легенда. Кариерата му обаче все още не е в историята, защото в неговия роден клуб Евертън му предстоят още големи неща.

Всичко изглежда като сбирка на големите имена в миналото. Дейвид Сиймън се хвърля напразно, Сол Кембъл не може да блокира удара, Патрик Виейра гледа отдалеч. Тиери Анри е в другата половина на терена и се ядосва на своите колеги в отбрана, след като е станал свидетел на един исторически момент. Защото точно тогава този там, който вкарва победния гол за Евертън срещу Арсенал (2:1) в един късен следобед през есента на 2002 година, е едно обикновено момче. Уейн Рууни е в устите на всички. Неговият силен шут от около 20 метра праща топката под гредата. Неговият първи гол във Висшата лига го превръща в звезда с неговите 16 години, 11 месеца и 25 дни. „Карамелите“ имат един нов месия.

Почти 15 години по-късно ситуацията изглежда подобна. Блудният син се завръща и предизвиква еуфория в синия клуб на работническата класа от Ливърпул. „Имам чувството, че клубът е на правилният път и ще привлече правилният калибър от играчи. Искам да бъда част от това – надявам се от един успешен тим на Евертън“, заяви Рууни, когато стана ясно официално, че на 31 години след почти 13 години ще напусне Манчестър Юнайтед и ще се завърне в родния си клуб.

През 2004 година Юнайтед си осигури услугите на тогавашния мега талант за 37 милиона евро. Тогава Рууни бе едва на 18 години. Той напълно оправда инвестицията в него и дори повече. Общо 559 мача, рекордните 253 гола за „червените дяволи“, задминавайки през януари тази година легендата Боби Чарлтън. В продължение на 13 години Рууни вдъхновяваше един от най-великите клубове на света. Времената му на „Олд Трафорд“ бяха превъзходни и блестящи. През май тази година беше последната му изява с екипа на Юнайтед, когато вдигна трофея на Лига Европа над главата си. Един идеален завършек.

Рууни се настани звучно в Манчестър. Той постигна хеттрик още в дебюта си през септември 2004 година при успеха с 6:2 над Фенербахче в груповата фаза на Шампионската лига. Бързо той се превърна в една от ключовите фигури на водения от сър Алекс Фъргюсън тим и образува гениално дуо с Кристиано Роналдо. Заедно с португалеца Рууни изведе Юнайтед до триумфа в турнира на богатите през 2008 година. Индикатор за огромната стойност на нападателя обаче бяха неговите 34 гола през сезоните 2009/10 и 2011/12. Той вкарва редовно и сензационно, неговата задна ножица за победата с 2:1 в дербито срещу Сити през февруари 2011 година ще остане завинаги незабравима. Така също и петте шампионски титли, които Рууни печели с Юнайтед.

„Да усетя трофея, да нося медала, това беше едно невероятно чувство“, споделя Рууни, който под ръководството на Фъргюсън не е имал само добри времена. Заради проточващи се преговори за продължаване на договора му и дори мисли за трансфер понякога губеше кредит на доверие от феновете. Накрая обаче винаги оставаше, а в националния отбор  на Англия също стана рекордьор по голове и легенда.

След ерата на Фъргюсън от 2013 година Рууни никога повече не успя да върне абсолютната си топ форма, както и целият отбор, който се справяше трудно без шотландския треньор. При Жозе Моуриньо Рууни усети това най-силно. Специалния рядко залагаше миналия сезон на 31-годишния футболист, който все пак вкара 8 гола. Португалецът често пускаше нападателя в игра, но само за кратко, осигурявайки му така подобаваща раздяла. До самия край го остави да бъде част от отбора.

„Не е лесно да се гледа как един велик играч все по-малко играе футбол, отколкото би искал. Не можех да стоя на пътя му, когато помоли да се завърне в Евертън“, заяви Моуриньо.

В еуфорията на „карамелите“ около блудния син се крие и неяснота. Например доколко би могъл да помогне Рууни на водения от Роналд Куман тим. Доколко той е липсващото парче от пъзела за евентуално спечелване на шампионска титла, каквато феновете очакват.

„Както съм казвал в последните години: За мен има само Юнайтед или Евертън. Никога не бих играл за друг тим във Висшата лига. Титли с моя роден клуб ще бъдат върха“, сподели Рууни при представянето си.

Дали Рууни ще изведе „карамелите“ до нови сфери на развитие, след като те се подсилиха още с Джордан Пикфорд, Майкъл Кийн, Дейви Клаасен и Сандро Рамирес, засега не е ясно. Едно обаче е сигурно: Той винаги ще бъде част от историята на Манчестър Юнайтед. Самият Рууни обаче все още не е в историята. Доказа го и с прекрасния си гол още в повторния дебют за Евертън при успеха над кенийския тим Гор Майя с 2:1 в контрола, която се игра в Танзания.

Оливер Майвурм, Goal.com
Превод от немски, Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ