Шотландия и Англия направиха драматично 2:2 в британското дерби, което беше част от група "F" на световните квалификации. До 87-ата минута беше отбелязан само един гол - този на Окслейд Чембърлейн от средата на втората част. Лий Грифитс обаче вкара за 3 минути два гола от пряк свободни удари и донесе обрата за домакините. По всичко изглеждаше, че "гайдарите" ще постигнат сензационна късна победа, но в 93-ата минута Хари Кейн изравни и донесе точката за своя тим.

Домакините стартираха по-силно срещата на Хемпдън Парк" в Глазгоу и наложиха натиск. Той обаче не даде желания резултат и след еуфоричните начални минути, гостите започнаха все по-често да владеят топката.

В 18-ата минута дойде и първата добра ситуация за Англия. Хари Кейн получи пас зад отбраната и шутира, но топката излезе в аут. Десетина минути по-късно нападателят на Тотнъм отново беше близо до гола. Стражът на Шотландия Крейг Гордън се отличи с неубедителна намеса извън наказателното поле и прати топката право в Кейн. Той се опита да го прехвърли, но Тиърни изчисти пред голлинията. Топката стигна до Рашфорд, който стреля, но върналият се Гордън успя да избие в корнер.

Малко преди края на първата част и Лалана можеше да даде преднина за "трите лъва",но ударът му от границата на наказателното поле беше париран от Гордън.

След подновяването на играта Англия продължи да бъде по-опасният тим. В 50-ата минута удар на Ливърмор се отклони от крака на Робъртсън, след което срещна страничната греда. Последва разбъркване, след което отново не падна гол.

Натискът на гостите даде резултат в 70-ата минута, когато появилият се 5 минути по-рано Алекс Окслейд-Чембърлейн реализира. Той нахлу в наказателното поле на Шотладния и отправи изстрел с левия крал. Гордън се намеси убедително и топката влетя във вратата му.

В 87-ата минута сърцатите шотландци изравниха от пряк свободен удар, изпълнен от Лий Грифитс. Само 3 минути по-късно той повтори упражнението и даде преднина за Шотландия. 

Драмата стана пълна в 93-ата минута, когато Хари Кейн изравни резултата. Той бе изпуснат от отбраната на домакините и засече от въздуха на далечната греда центриране на Стърлинг, оформяйки крайното 2:2.

След този двубой Англия остана на върха в групата с актив от 14 точки, докато Шотландия е четвърта позиция с 8 пункта. 

В друг мач от групата Словения се наложи с 2:0 като домакин на аутсайдер Малта. Йосип Иличич изведе словенците напред в резултата в самия край на първата част. Пет минути преди края на редовните 90 минути бившият играч на Литекс Миливое Новакович реализира второ попадение, което се оказа и последно в срещата.

С този успех Словения се изкачи поне за малко на 2-ото място във временното класиране. Тимът събра актив от 11 точки. С 2 по-малко е Словакия, който по-късно гостува на Литва.

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ