Барселона победи Алавес с 3:1 във финала за Купата на Краля. Каталунците спечелиха трофея в тази надпревара за трета поредна година и рекорден 29-и път. Това бе 14-и финал в турнира и последен официален мач на стадион „Висенте Калдерон”, който ще бъде съборен, а Атлетико (Мадрид) се мести и ще играе на новото съоръжение „Метрополитано”.

Баските от Витория имаха първи възможността да застрашат вратата на Яспер Силесен, но в третата минута Андрес Иниеста се намеси решително и пресече пас на Дейверсон. Пет минути по-късно Масчерано и Маркос Йоренте си удариха главите в борба за висока топка. Аржентинецът напусна игра с носилка и беше заменен принудително от Андре Гомеш, който заигра като десен защитник.

Постепенно каталунците наложиха своя стил на игра с предимство във владеенето на топката, а баските търсеха своите възможности на контраатаки по крилата. В 27-ата Жерард Пике сбърка и подари топката на Ибай Гомес, който напредна и шутира в по земя в близкия ъгъл, но топката се удари в гредата, а след това се разходи по голлинията и не я премина.

В 30-ата Лионел Меси комбинира с Неймар и с прецизен удар се разписа за 1:0. Каталунците обаче се порадваха само три минути на аванса си, тъй като Тео Ернандес изравни, вкарвайки красив гол от пряк свободен удар за 1:1.

Малко преди почивката каталунците си решиха напълно мача. Първо в 45-ата минута Андре Гомеш асистира към Неймар, който се разписа отблизо за 2:1, а в третата минута от добавеното време на първата част Меси изведе хитро Пако Алкасер, който сам срещу вратаря не сгреши и покачи на 3:1.

След почивката каталунците продължиха да доминират, но и Алавес имаше своите шансове за гол. В началото на второто полувреме след шут на Ибай Гомес от пряк свободен удар топката профуча опасно покрай вратата. Последва пропуск на Пако Алкасер от изгодна позиция след пас на Меси.

До края на мача каталунците намалиха темпото, а Алавес имаше възможност да намали изоставането си, но пропуски направиха Рубен Собрино и Родриго Ели. В 71-ата топката бе във вратата на Барса след удар на Дейверсон, но голът не бе зачетен заради засада.

В 83-ата минута в игра за каталунците след няколко месеца лечение на травма се появи Алейш Видал. Четири минути по-късно Силесен се намеси решително, излизайки пред наказателното поле да изпревари Оскар Ромеро за топката. В крайна сметка до нови попадения не се стигна и Барселона спечели Купата на Краля.

Барселона - Алавес 3:1
1:0 Лионел Меси (30), 1:1 Тео Ернандес (33), 2:1 Неймар (45), 3:1 Пако Алкасер (45+3)