Барселона допусна поражение с 0:1 като гост на Еспаньол в първа среща от 1/4-финалите на Купата на Краля. Единственият гол в мача падна в самия края на срещата, когато точен бе Мелендо. Преди това в 63-ата минута звездата на световния футбол Лионел Меси можеше да даде преднина за тима на Валверде, но изпусна дузпа.

През първата част гостите бяха по-дейният отбор, но трудно съумяваха да сторят нещо интересно пред вратата на домакините.

Най-доброто положение за гол за Барса дойде в 44-ата минута, когато Денис Суарес можеше да се разпише от изгодна позиция, но ударът му мина покрай врата на Диего Лопес.  

След час игра Барселона получи правото да изпълни дузпа за нарушение на Естебан Гранеро срещу Сержи Роберто. Зад топката застана Лионел Меси, чийто удар обаче бе отразен от бившия страж на Реал (Мадрид) Диего Лопес.

Малко по-късно Еспаньол създаде и първото си добро положение за гол, но ударът на Морено с глава бе спасен от Силесен. 

В следващите минути и двата отбора имаха няколко добри ситуации за попадение, които обаче не бяха реализирани. Срещата вървеше към нулево равенство, когато в 88-ата минута Оскар Мелендо се разписа, носейки успеха на Еспаньол.

Реваншът на "Камп Ноу" е след 7 дни.