Испания си осигури и на теория място на световното първенство по футбол в Русия следващото лято, след като разби у дома Албания с класическото 3:0 в предпоследния девети кръг от група „G” на зона “Европа”, а в същото време Италия се издъни и завърши 1:1 с Македония.

Родриго Морено (16) откри резултата за Испания срещу албанците на стадион „Хосе Рико Перес” в Аликанте, а асистиралият му Иско (24) и Тиаго Алкантара (27) бързо оформиха крайния резултат още през първата част. Последните двама се разписаха след подавания на Коке и Алваро Одриосола, а минута преди гола на Тиаго албанците нацелиха гредата чрез Лулаки. След почивката в 69-ата минута албанците удариха втора греда чрез Садику след удар с глава. С успеха си Испания събра 25 точки и тимът е непоклатим от първото място преди последния кръг. Албанците са трети с 13 точки.

Италия направи грешна стъпка и завърши 1:1 с Македония в Торино. Това бе мач номер 172 с националния екип за вратаря на домакините Джанлуиджи Буфон, който е рекордьор, увеличавайки разликата с предишния водач Фабио Канаваро (136 срещи). Буфон за първи път игра със синя фланелка, а съотборниците му бяха в резервните бели екипи. Джорджо Киелини (40) откри резултата след пас на Чиро Имобиле. След почивката съотборникът на Ивайло Чочев в Палермо Александър Трайковски (77) получи топката от ветерана Горан Пандев и с диагонален удар изравни за 1:1. До края на мача „скуадра адзура” не успя да вкара победен гол и се стигна до подялба на точките. След равенството Италия има 20 точки и със сигурност ще завърши на второ място в групата независимо от резултатите в в последния кръг. „Адзурите” най-вероятно ще играят допълнителен плейоф за класиране на Мондиал 2018 в Русия. Македония е на предпоследната пета позиция с 8 точки.

В мач без абсолютно никакво значение в тази група Израел пък спечели с 1:0 при визитата си на Лихтенщайн. Ейтан Тиби (21) вкара победното попадение за гостите. Така израелците събраха 12 точки и остават четвърти, а Лихтеншайн е последен без нито една спечелена точка.

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​