Исландия победи гостуващия тим на Косово с 2:0 последния си мач от квалификационна група „I” на зона Европа и за първи път в историята се класира за световно първенство по футбол. „Викингите” ще са дебютанти в Русия следващото лято, след като Гилфи Сигурдсон (40) и Йохан Гудмундсон (68) им осигуриха трите точки срещу косоварите. Сигурдсон бе и асистент за второто попадение. Гостите така и не предложиха аргументи дори за почетно попадения и завършват на последно място в групата само с 1 точка. Исландия печели тази група с 22 точки.

В същото време Украйна прие Хърватия в директния мач за втората позиция и го загуби с 0:2 в Киев. Срещата беше дебютна за новия селекционер на гостите Златко Далич. Домакините бяха по-активни през първата част, но не успяха да реализират гол при някое от положенията си. След почивката „шахматистите” си свършиха работата с два гола на Андрей Крамарич (62, 70), който се разписа първо с глава след центриране на Лука Модрич, а след това и след асистенция на Иван Ракитич. Така балканският тим остана втори в групата с 20 точки, след като в предния кръг завърши 1:1 у дома с Финландия. Хърватите ще участват в баражите и ще се надяват също да се класират за Световното. Украинците останаха трети със 17 точки и няма да играят в Русия.

В третия мач без значение от тази група Финландия и Турция си спретнаха голов спектакъл за равенството 2:2 в Турку. След нулево първо полувреме гостите повеждаха на два пъти в резултата с голове на Джент Тосун (57, 83), възползвал се от асистенции на Селчук Инан и Емре Мор. Финландците обаче си спечелиха точката с попаденията на Паулус Араюри (75) и Йоел Поянпало (88) след пасове на Лод и Соири. Така Финландия завърши на предпоследната пета позиция с 9 точки, а търците приключиха четвърти с 15 точки.    

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ