ЛЕТНИТЕ ТРАНСФЕРИ В АНГЛИЯ - ВИЖТЕ ГИ ТУК!

Срещата между Арсенал и Лестър тази вечер от 21:45 часа българско време на стадион „Емирейтс“ в Лондон слага началото на 26-ия сезон от създаването на английската Висша лига през 1992 година. Родината на футбола Англия отново предоставя възможността на феновете да се наслаждават на най-популярното първенство в света, в което има повече фаворити за шампионската титла от останалите топ шампионати на Стария континент.

Само преди няколко месеца Челси празнува титлата си, а сега ще трябва да започне защитата й в най-високото ниво на английския футбол с домакинство срещу Бърнли в събота от 17:00 часа българско време. Могат ли обаче „сините“ от Лондон отново да спечелят трофея, след като го направиха в първия сезон под ръководството на италианския мениджър Антонио Конте. Грандовете от Манчестър – Сити и Юнайтед, Тотнъм, Ливърпул и Арсенал отново ще дебнат своя шанс.

Разбира се, Челси ще започне новия сезон с голямо самочувствие. Лондончани запазиха ядрото на състава си и се подсилиха на трансферния пазар. Голмайсторът на тима от миналия сезон Диего Коста няма да играе вече роля в състава на Антонио Конте и се очаква да напусне до края на трансферния прозорец, но „сините“ му намериха адекватен заместник в лицето на Алваро Мората (за 65 млн. евро от Реал Мадрид). Челси обаче трябва да има едно наум: от сезон 2008/09 нито един шампион на Англия не е успявал да защити трофея си. В последните пет години имаше четири различни шампиона и може би затова „сините“ не са слагани от букмейкърите като най-голям фаворит за трофея.

Ако човек трябва да се довери на букмейкърските коефициенти, най-сериозни шансове според тях този сезон има Манчестър Сити. Тимът на Хосеп Гуардиола, който през миналия за първи път в своята треньорска кариера записа година без трофей, инвестира сериозни средства за подсилване. За общо 240 милиона евро досега на „Етихад“ бяха привлечени Бенжамен Менди (за 57,5 млн. евро от Монако), Кайл Уолкър (за 51 млн. евро от Тотнъм), Бернардо Силва (за 50 млн. евро от Монако), Едерсон (за 40 млн. евро от Бенфика), Данило (за 30 млн. евро от Реал Мадрид) и Дъглас Луис ( за 12 млн. евро от Васко да Гама). Не е изключено „гражданите“ да продължат с покупките до края на трансферния прозорец. Гуардиола и компания ще заложат всичко на това този път да имат думата в битката за титлата.

В последните две години Тотнъм се включи в кръга на фаворитите и го направи от голяма петица на голяма шестица. Мениджърът Маурисио Почетино ще продължи да разчита на голмайстора на Висшата лига за последните два сезона Хари Кейн. Въпреки липсващите досега големи имена в лятната им селекция, „шпорите“ не бива да бъдат отписвани от сметките, защото този отбор е толкова единен и обигран, както никой друг във Висшата лига. Лондонският тим продаде Кайл Уолкър на Манчестър Сити за 51 млн. евро, а Набил Бенталеб отиде за постоянно в Шалке 04 срещу 19 млн. евро.

Манчестър Юнайтед за поредна година ще жадува първа титла след напускането на легендарния мениджър сър Алекс Фъргюсън през 2013 година. Оттогава Дейвид Мойс, Луис ван Гаал и Жозе Моуриньо направиха неуспешни опити да върнат шампионския трофей на „Олд Трафорд“. Специалния от Португалия отново ще се пробва да изведе „червените дяволи“ до титлата, след като под негово ръководство те спечелиха Лига Европа миналия сезон. С Ромелу Лукаку (за 84,6 млн. евро от Челси), Неманя Матич (за 45 млн. евро от Челси) и Виктор Линдельоф (за 35 млн. евро от Бенфика) Моуриньо подсили тима на постовете, на които желаеше. Легендата Уейн Рууни обаче напусна „Олд Трафорд“ и се завърна в родния си клуб Евертън.

„Следващата година е годината на Арсенал“. Това е израз, който се споменава не само за Ливърпул, но вече и за тима от Северен Лондон. Отборът на френския мениджър Арсен Венгер, който запази поста си въпреки огромния натиск от страна на феновете за негово уволнение и напускане, винаги е бил в тесния кръг на фаворитите. Тази година нещата изглеждат малко по-различни. След разочароващия минало сезон с категоричните две загуби от Байерн и позорното отпадане от Шампионката лига, както и пропуснатия шанс за класиране отново в турнира на богатите, букмейкърите не дават големи шансове за титла на „топчиите“. А тя би могла да бъде първа за тях от 2004 година насам. Звездното попълнение на "артилеристите" от това лято е нападателят Александре Лаказет (за 53 млн. евро от Олимпик Лион).

С идването на Юрген Клоп на мениджърския пост от октомври 2015 година Ливърпул се стабилизира и показва добри постижения преди всичко срещу другите водещи тимове в първенството. Само срещу предполагаемите малки отбори мърсисайдци направиха доста издънки през миналия сезон и накрая се добраха само до четвъртото място, даващо им право на участие в плейофите за влизане в групите на Шампионската лига. Ако Филипе Коутиньо, който непрекъснато е спряган за трансфер в Барселона, и компания се справят с този проблем и се печелят максимум брой точки срещу малките тимове, Ливърпул ще стане още по-сериозен кандидат за титлата. Мохамед Салах акостира на "Анфийлд" от Рома за 42 млн. евро като най-сериозна лятна покупка.

Нюкасъл се завърна в елита, а Брайтън и Хъдърсфийлд са другите два тима, които спечелиха промоция за участие във Висшата лига през новия сезон. Трите тима заеха местата на изпадналите в Чемпиъншип Съндърланд, Мидълзбро и Хъл Сити.

На 17 април тази година Брайтън стана първият отбор, който взе промоция от Чемпиъншип след победа с 2:1 над Уигън. Това ще бъде първото участие на „чайките“ в най-високото ниво на английския футбол от 1983 година и първо в историята от основаването на Висшата лига през 1992 година.

Вторият отбор с промоция от Чемпиъншип стана Нюкасъл, който се връща във Висшата лига след един сезон във втората дивизия. Това се случи след победа с 4:1 над Престън на 24 април. По-късно на 7 май „свраките“ спечелиха и титлата в Чемпиъншип след победата си с 3:0 над Барнзли.

Последният отбор, който се класира за новия сезон в английския елит, бе Хъдърсфийлд. „Териерите“ победиха Рединг с 4:3 след дузпи във финалния плейоф на „Уембли“ на 29 май (0:0 в редовното време и продълженията) и се завърнаха в елита след 45 години. Те също ще играят за първи път във Висшата лига.

Три от отборите ще започнат сезона с нови мениджъри. Бившият наставник на Аякс и Интер Франк де Бур пое Кристъл Палас. Португалецът Марко Силва бе начело на изпадналия Хъл Сити от началото на годината, но започва кампанията като мениджър на Уотфорд. Аржентинецът Маурисиор Пелегрино пък ще води Саутхемптън, след като напусна испанския Алавес след края на миналия сезон, а преди това е бил начело още на Валенсия в Испания и на Естудиантес и Индепендиенте в родината си.

Заб. Всички суми за трансферите са на transfermarkt.de

Следете пълната статистика за срещите в английската Висша лига със състави, голмайстори и класирания по различни показатели в специализираната страница на БЛИЦ СПОРТ и Betradar - ТУК!!!

Мениджърите на отборите:
Арсенал – Арсен Венгер (Франция), 22.10.1949 г.
Борнемут – Еди Хауи (Англия), 29.11.1977   
Брайтън – Крис Хютън (Ейре), 11.12.1958
Бърнли – Шон Дайш (Англия), 28.06.1971
Евертън – Роналд Куман (Холандия), 21.03.1963
Кристъл Палас – Франк де Бур (нов - Холандия), 15.05.1970
Лестър – Крейг Шекспир (Англия), 26.10.1963
Ливърпул – Юрген Клоп (Германия), 16.06.1967
Манчестър Сити – Хосеп Гуардиола (Испания), 18.01.1971
Манчестър Юнайтед – Жозе Моуриньо (Португалия), 26.01.1963 
Нюкасъл – Рафаел Бенитес (Испания), 16.04.1960
Саутхемптън – Маурисио Пелегрино (нов - Аржентина), 5.10.1971
Сток Сити – Марк Хюз (Уелс), 1.11.1963
Суонзи – Пол Клемънт (Англия), 8.01.1972
Тотнъм – Маурисио Почетино (Аржентина), 3.02.1972
Уест Бромич – Тони Пюлис (Уелс), 16.01.1958
Уест Хям – Славен Билич (Хърватия), 11.09.1968
Уотфорд – Марко Силва (нов – Португалия), 12.07.1977
Хъдърсфийлд – Давид Вагнер (Германия, САЩ), 19.10.1971
Челси – Антонио Конте (Италия), 31.07.1969
СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ ТРАНСФЕРИТЕ В АНГЛИЯ -ТУК!

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА - ТУК!

ПРОГРАМАТА ЗА 1 КРЪГ:



ПРЕДИ АРСЕНАЛ - ЛЕСТЪР: