Отбори от малки градове често печелят не само победи над грандове, но и триумфират с национални и международни трофеи. Такива клубове винаги се радват на симпатиите на неутралните футболни фенове. Има обаче и обратните случаи – на големи градове, които разполагат само със слаби отбори, състезаващи се в долните дивизии.

Точно за такива тимове ще стане дума в следващите редове. След тях фигурират имената на отбори, които в миналото са имали славата на грандове и дори са печелили трофеи от евротурнирите. Един от поводите за представянето на тези градове е днешното дерби между Шефилд Уензди и Шефилд Юнайтед. Шефилд е едно от големите населени места в Англия, които нямат свой представител в елита.

България също има своите примери на големи градове, които нямат свои представители в Първа лига. Бургас, Плевен, Добрич, Сливен, Шумен, Хасково, Ямбол, Пазарджик, Перник и Благоевград нямат своите представители в родния футболен елит. Да видим каква е ситуацията в по-големите европейски първенства и по-големите градове на Стария континент, които нямат свои представители в местната топ дивизия.

ХАМБУРГ (Германия)
Хамбург е с население от 1,8 милиона жители. Вторият по големина град в Германия след Берлин разполага с два футболни клуба – Хамбургер Шпорт-Ферайн и Санкт Паули.

Хамбургер е по-успешният. Носител на КЕШ и КНК, шесткратен шампион на Германия, трикратен победител в турнира за Купата на страната и двукратен носител на Купата на Лигата. Гордееше се с факта, че е единственият клуб, който беше играл във всеки един сезон на Бундеслигата от нейното създаване през 1963 г. В края на миналия сезон Хамбургер изпадна, което беше логичен завършек на няколко поредни разочароващи сезона. „Червените шорти“ играят домакинските си мачове на „Фолкспаркщадион“, разположен в западната част на града в района Баренфелд. Стадионът е с капацитет от 57 000 места.

Санкт Паули е от квартал Санкт Паули. Клубът се радва на съвсем скромни успехи и от сезон 2011/12 играе във Втора бундеслига – второто ниво на футболната пирамида в Германия. Санкт Паули е световноизвестен с либералните си фенове, които открито защитават хората с различна раса, религия и сексуалност. Радва се и на подкрепата на редица публични домове, разположени в квартала. Считан е за един от култовите клубове в Германия. Санкт Паули играе домакинските си мачове на „Милернтор“, който е с капацитет от 30 000 места.

БИРМИНГАМ (Англия)
Градът с население от над 1,1 милиона жители разполага с два от най-старите английски отбори – Астън Вила и Бирмингам Сити. Съперничеството между двата клуба е свирепо, а мачовете между тях са известни като Дербито на втория град.

Бирмингам в момента играе в английската втора дивизия - Чемпиъншип, но през 2011 година спечели Купата на Лигата за втори път в историята си. „Сейнт Андрю“, който е с капацитет от 29 400 места, е дом на отбора от 1906 г.

Астън Вила, подобно на „сините“ си съседи, също е част от второто ниво на английския футбол. „Виланите“ са един от петте английски клуба, спечелили КЕШ/Шампионската лига. Клубът е седемкратен шампион на Англия, седемкратен носител на ФА Къп и петкратен на Купата на Лигата. Основан през 1874 г. Астън Вила играе на „Вила Парк“ от 1897 г. Стадионът е с капацитет от 42 600 места.

КЬОЛН (Германия)
Германски град с население от 1 милион жители. Местният клуб Кьолн е трикратен шампион и четирикратен носител на националната купа. През последните години „козлите“ се представят на приливи и отливи, което се олицетворява в постоянното изкачване в Бундеслигата и последващо изпадане от елита. В момента Кьолн играе във Втора бундеслига. Клубът провежда домакинските си мачове на „Райн-Енерги Щадион“, който разполага с капацитет от 45 965 изцяло седящи места.

ЛИЙДС (Англия)
Футболният клуб Лийдс Юнайтед е от 780-хилядния град Лийдс, разположен в Западен Йоркшир. В историята си клубът е спечелил три шампионски титли на Англия, по един път ФА Къп и Купата на Лигата, два пъти Къмюнити Шийлд и два пъти Купата на панаирните градове (предшественикът на Купата на УЕФА). Сега Лийдс е част от Чемпиъншип, след като преживя едно ужасяващо десетилетие, в което дори беше част от трета дивизия (Лига 1). Играе домакинските си мачове на „Еланд Роуд“, който побира почти 40 000 фенове.

ПАЛЕРМО (Италия)
Клубът е от едноименния сицилиански град, който с население от 670 000 жители е сред най-населените в Южна Италия. След промоция в Серия „А“ през 2004 година „росанерите“ се превърнаха в един от постоянните отбори в италианския елит. В три поредни години игра в евротурнирите, а през 2011 година достигна до финал за Купата на Италия. Сега Палермо е част от Серия „Б“, след като в продължение на години продаваше най-добрите си играчи (като Кавани, Пасторе и Дибала) и не успя да ги замени с равностойни играчи. Клубът играе домакинските си мачове на „Ренцо Барбера“, известен преди и като „Ла Фаворита“. Стадионът е с капацитет от 36 349 места.

САРАГОСА (Испания)
Клубът е от едноименния испански град, разположен в автономната област Арагон и с население от 650 000 жители. През по-голямата част от историята си Сарагоса е част от Примера дивисион. Шесткратен носител на Кралската купа, а през 1995 година печели Купата на УЕФА. В момента играе в Сегунда дивисион, докато местният арагонски съперник Уеста е част от елита. Сарагоса домакинства на „Ла Ромареда“, който е с капацитет от 34 596 места.

ЕСЕН (Германия)
Градът с население от 580 000 жители е разположен в Северен Рейн-Вестфалия. Местният тим Рот-Вайс е носител на Купата на Германия за 1953 г. и шампион за 1955 г. От 80-те години на ХХ век клубът изпитва финансови проблеми и постепенно се срива в пирамидата на германския футбол. В момента играе в четвърта дивизия – Регионаллига Запад. Домакинства на модерния „Щадион Есен“, който е построен през 2011 г. и има капацитет от 20 000 места.

ШЕФИЛД (Англия)
Градът, разоложен в Южен Йоркшир, е с население от 580 000 жители и е един от осемте най-големи града в Англия. Известен е и с двата си местна клуба – Шефилд Юнайтед (наричан „остриетата“) и Шефилд Уензди (с прякор „кукумявките“).

Уензди е четирикратен шампион, трикратен носител на ФА Къп, по един път е печелил Купата на Лигата и Къмюнити Шилд. Четири пъти в историята си е участвал в Купата на УЕФА. От началото на века клубът преживя тежки финансови времена. В момента се състезава в Чемпиъншип, след като през 2012 година спечели промоция от Лига 1. От 1899 година „кукумявките“ домакинстват на „Хилзбъро“, който е с капацитет от почти 40 000 места.

Шефилд Юнайтед има една шампионска титла и четири пъти е печелил ФА Къп. Всички тези успехи са постигнати в края на XIX и началото на ХХ век. „Остриетата“, по подобие на градския си съперник, играят в Чемпиъншип, след като в периода 2011-17 бяха в Лига 1. От основаването си през 1889 г. клубът играе на „Брамал Лейн“. Стадионът в момента е капацитет от 32 702 места, изцяло за седящи зрители.

МАЛАГА (Испания)
Клубът е част от едноименния испански град, който е част от областта Андалусия и има население от 570 000 жители. Малага се представяше много добре в предишните години, като през сезон 2013/14 дори стигна до четвъртфинал на Шампионската лига. Откакто собственикът Абдула бен Насер ал Тани намали финансирането, тимът преживя спад в резултатите и това рефлектира в изпадането от Примера дивисион в края на миналия сезон. Малага домакинства на 30-хилядния стадион „Ла Росаледа“, който наскоро претърпя реновация.

ДРЕЗДЕН (Германия)
Градът с население от 550 000 жители е столицата на провинция Саксония. Местният клуб Динамо е един от най-успешните в историята на ГДР, като има осем шампионски титли и седем пъти печели Купата на Източна Германия. След обединението на ГДР и ФРГ играе в продължение на четири сезона в Бундеслигата, но след това следва срив, който отвежда Динамо дори до четвърта дивизия. В момента клубът играе във Втора бундеслига. Домакинства на „Щадион Дрезден“, който първоначално е с капацитет от 24 000 места. През 90-те години е ремонтиран, а в периода 2007-09 обновен. В момента трибуните разполагат с 32 066 места.

БРАДФОРД (Англия)
Градът от Западен Йоркшир е с население от 530 000 жители. Местният клуб Брадфорд Сити играе в третото ниво на английския футбол. Основан е през 1903 г., а през 1911 година печели ФА Къп – единственият голям трофей в историята на тима. През 1922 година изпада от елита и остава извън него в продължение на 77 години. На това е сложен край с промоцията във Висшата лига през 1999 г. Следва изпадане през сезон 2000/01 и оттогава следва финансова криза, която дари праща Брадфорд Сити в Лига 2. От 2013 година е част от Лига 1. Клубът домакинства на „Вали Парейд“, който е с капацитет от 25 136 зрители.

АНТВЕРП (Белгия)
С 520 504 зрители това е най-населеният град в Белгия след столицата Брюксел. Дом е на два футболни клуба – Антверпен и Беершот Вилрайк.

Основан през 1880 година като Антверп Крикет Клуб от английски студенти, Антверпен е считан за най-старият клуб в Белгия. Въпреки че е с една от най-големите фенски бази в страната, Антверпен няма успехи в последните години. Последната му шампионска титла е от 1957 г. През 2000 г. спечели промоция, но през 2004-а изпадна. Завърна се в елита през 2017-а след 13-годишно отсъствие. Домакинства на „Бозуилщадион“, който в наскоро претърпя редуциране на капацитета до 16 144 места.

Беершот Вилрайк играе във втора дивизия. През 2013 година Вилрайк реши да се обедини с Беершот, който тъкмо беше изпаднал от елита и заради финансови затруднения обяви фалит. От 2014 година насам клубът преживя три поредни промоции и от пета дивизия се изкачи до второто ниво на белгийския футбол. Беершот Вилрайк домакинсва на „Олимпиш щадион“, който побира 12 500 зрители.

БРИСТЪЛ (Англия)
Градът от югозападната част на Англия е с население от 459 300 жители. Известен е с два професионални клуба – Бристъл Сити и Бристъл Роувърс.

Бристъл Сити в момента играе в Чемпиъншип. В историята си има осем сезона в английския елит, а второто място от 1907 година е най-доброто класиране на клуба. Основан е през 1894 г., а от 1904 г. играе домакинските си мачове на „Аштън Гейт“. Стадионът в момента е с изцяло седящи места и капацитет от 27 000 места.

Бристъл Роувърс е най-старият футболен клуб в града. Основан е през 1883 г. Част е от Футболната лига от 1920 г., но през сезон 2014/15 изпада и играе в Конфърънс. Клубът никога не е бил част от английския елит. Домакинства на „Мемориъл Стейдиъм“, който може да приеме 12 296 зрители (3000 седящи места).

МУРСИЯ (Испания)
Градът от едноименния испански регион има 440 000 жители. Местният клуб е основан през 1919 година, а от сезон 1923/24 слага Реал пред името си, след като получава разрешение от Крал Алфонсо XIII. През 1939/40 за първи път печели промоция за елита. След дълги години във втора дивизия, Мурсия се завръща в Примера дивисион през сезон 1980/81. Спечелил е рекордните девет титли на Сегунда дивисион. В момента е част от трета дивизия и домакинства на „Естадио Нуева Кондомина“, който разполага с 31 179 места.

ЛАС ПАЛМАС (Испания)
Градът от Канарските острови има 380 000 жители. Основан е на 22 август 1949 г., а в момента е част от Сегунда дивисион. Домакинства на „Естадио Гран Канария“, който има 32 400 седящи места. Лас Палмас е единственият клуб в испанския футбол, който е печелил две поредни промоции за Примера дивисион (1949 и 1951 г.). Играе в елита за 19 поредни години, но на това е сложен край с изпадането през сезон 1982/83. През 2015 година се завърна в елита, след като беше победен Сарагоса. Година по-късно последва ново изпадане.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ