Българският талант Кун Теменужков, който записа отличен сезон в Лийдс, даде интервю пред британския сайт "tfmethods". В него той говори за националния отбор на България, за Барселона, Меси и Марсело Биелса. Младият голмайстор отбеляза дузпа за тима до 23 години на финала на Professional Development League, а Лийдс спечели с 4:2. През сезона 19-годишният нападател записа мачове за няколко формации, а освен това дебютира за мъжкия тим в мач от ФА Къп срещу КПР.

- Би ли ни се представил с няколко думи?
- Казвам се Кун Теменужков и играя за Лийдс Юнайтед в момента.

- Израснал си в Испания – на колко години беше, когато се премести да живееш там?
- Роден съм в София. Когато съм бил на годинка и половина, семейството ми се мести да живее в каталунското градче Фрага. Тъй като живях там от много малък, лесно научих езика. Ходих в религиозно училище на име “Санта Ана” и до ден-днешен много обичам това градче, защото имам страхотни спомени оттам.

- А как получи шанса да се присъединиш към “Ла Масия”, световноизвестната академия на Барселона?
- “Ла Масия” ми помогна да се изградя и като човек, и да стана професионален футболист. Винаги ще съм благодарен за възможността да се уча от най-добрия футболен клуб в света.

- Какво прави “Ла Масия” толкова специално място?
- Отношението. Позитивизмът и професионализмът, с които посрещат всеки нов играч в школата, помага на младежите там, току-що разделили се със семействата си, да се адаптират много лесно към новата обстановка. Ние бяхме като едно голямо семейство – играчите и служителите в академията, които се грижеха за нас.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

- Имаше ли възможност да тренираш с някои от звездите на Барса?
- Понякога тренирах с втория отбор – Барса Б. Всеки четвъртък нападателите имаха индивидуални тренировки, на които се упражняваха върху уменията си да завършват атаки, и тези занимания ни мотивираха много нас, младите.

- Меси ли е най-великият за всички времена?
- Меси е единствен по рода си. Да го гледаш в действие е магическо преживяване. Когато имах възможност да гледам мачове на първия отбор на “Камп Ноу”, нямаше как да не ми подейства мотивиращо! Започваш да си мечтаеш да постигнеш поне част от успехите, които тези страхотни футболисти са имали на “Камп Ноу”. Колкото до Меси, не мисля, че някога ще се роди друг като него – някой, който да е способен да направи чак такава разлика с изявите си на терена.

- След престоя в “Ла Масия” подписа с Лийдс. Англия ли бе мечтаната ти дестинация?
- Англия е изключително различна от Испания. Хората тук усещат футбола по много динамичен начин.

- Как се чувстваш в Лийдс?
- Има страхотна конкуренция между всички нас, но тя се дължи на всичко, което Марсело Биелса стори за клуба.

- Спомена Биелса – една от най-интересните личности в световния футбол и човекът, който ти даде шанс да дебютираш за първия отбор на Лийдс. Имал ли си възможност да поговориш с него? Какъв е той отблизо?
- Не съм разговарял с него, но си личи, че е човек, който обожава футбола. И това не е изненада за нас, хората, които също живеем футбола с цялото си сърце. Биелса е треньор, на когото се възхищава целият свят. А дебютът ми е нещо, за което винаги съм мечтал. И съм много щастлив, че след като напуснах мястото, на което съм израснал и където са семейството и приятелите ми, усилията, които положих, се отплатиха.

- Да поговорим за България – мечтаеш ли си да играеш за мъжкия национален отбор някой ден?
- Всеки път, в който получавам повиквателна за юношеските и младежките селекции, се чувствам горд и щастлив от факта, че хората разчитат на мен. Сега ми предстои да пътувам с отбора до 21 г. за Киев. Надявам се това да е още една стъпка към дебют за мъжкия тим. Гордея се, че представлявам страната, в която съм роден.

- Докъде се простират футболните ти мечти?
- Преди си мечтаех да стана професионален футболист. Сега, когато това е факт, целта ми е да работя здраво и да продължа да се усъвършенствам с всеки изминал ден. В този момент двете ми футболни мечти са да играя с България на световно и да достигна до финал в Шампионска лига някой ден.