ФИФА ще прибере 25 милиарда долара за 12 години и точно заради това бе взето решение за драстична промяна във формата за световното клубно първенство, твърди АП.

Досега надпреварата се провеждаше през декември и участваха 7 отбора. От 2021 година турнирът ще е с 24 тима и тогава ще се проведе от 17 юни до 4 юли.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино изработил план, според който Световната централа ще сключи 12-годишен договор с инвеститори от Саудитска Арабия, Китай и ОАЕ. Очаква се влизането и на японски инвеститор в лицето на Масайоши Сон, който е шеф на японската корпорация SoftBank Group. Тя пък би трябвало да разработи Лига на нациите за ФИФА по подобие на същия турнир, който бе създаден и от УЕФА. Световната централа е готова да отдаде 49% от турнира на корпорацията.

Според АП планът на ФИФА е да спечели 12 милиарда долара от световното клубно първенство между 2021 и 2033 година, а останалата половина ще дойдат по други пера.

На този етап европейските грандове са против промяната на регламента. „Твърдо против сме срещу новия формат на Световното клубно първенство – нито един клуб от АЕК няма да вземе участие в него“, се казва в писмо до ФИФА на Асоциацията на европейските клубовете.  

Според тимовете от Стария континент световно клубно първенство с 24 тима нарушава настоящия договор с ФИФА, който дава право на играчите да почиват на всеки две от четири години, след като в другите две години се провеждат Европейско и Световно първенство.