Спас Делев е един най-важните, ако не и най-важният играч в отбора на Коста Руняич. Българското крило е натоварен с ролята да се превърне в лидер на Погон (Шчечин) в битката за оцеляване. 28-годишният футболист е потвърждение на правилото, че за една книга не бива да се съди по корицата. Той пристигна в Погон преди 1,5 години при неизяснени обстоятелства и част от феновете останаха скептични относно трансфера му.

Крилото прекрати договора си с предишния си отбор Берое и буквално избяга от България. Клубът протестира и твърдеше, че Делев е нарушил правилата, тъй като има договор за още една година. Футболистът обаче нае популярния адвокат Радостин Василев и спечели делото. След това беше свободен да играе за Погон.

Защо се наложи да избяга от родината си?

Спас Делев имаше проблем с феновете на Берое. Отборът отстъпи на ЦСКА с 0:2 в полуфинал за Купата на България и загуби шанса си да спори за трофея. Тогава си пролича южния темперамент на феновете. Те обявиха, че играчите са извършили предателство и нарочиха Делев за главен виновник, тъй като е бивш играч на „червените“.

Българските медии писаха, че футболистът е бил освиркван, а колата му е била надраскана. Заради това крилото не желаеше да остане и ден повече в Стара Загора. Още повече, че по това време се случваха странни неща в клуба. Делев не беше първият играч, който искаше да напусне. Още повече, че феновете замерваха клубния автобус с камъни.

Феновете на Погон не знаеха за тези детайли, но бяха притеснени от миналия опит на Спас Делев в чужбина заради неуспешните му престои в Турция и Испания. По-консервативните изтъкваха и голямото количество татуировки, които покриват почти цялото тяло на футболиста. Носеше му се и слава на купонджия.

Глигана от Шчечин

28-годишният българин бързо опроверга тези опасения и се превърна в любимец на феновете в Шчечин, които му лепнаха прякора Глигана. Прозвището се дължи само и единствено на представянето на Делев на терена. Той спечели привържениците с амбицията си, отдадеността и непримиримостта си.

„Не знаех, че така ме наричат. Знам, че начинът ми на игра е единственият, който носи успехи във футбола“, коментира българският национал.

Българинът очарова Шчечин, но впечатли и родината си. Вкара два гола на Холандия за успеха с 2:0 в световна квалификация. Българските медии обявиха това за най-големия футболен успех на страната за 21 век. Самият Делев се превърна в един от най-уважаваните футболисти в родината си.

Ако не бяха контузиите

С Погон той вероятно щеше да стигне много по-далеч, но развитието на кариерата му беше спряно от контузии. По време на престоя си в Шчечин той претърпя две сериозни травми. Първо скъса коленни връзки, а след това претърпя операция на рамото. Бързо се възстанови от двата проблема и за щастие това не даде ефект върху формата му.

Контузиите позволиха на хората в Шчечин да видят Спас Делев от друга светлина. Спортистът трогна всички с жестовете си. Той реши, че въпреки травмите и болките не може да остави съотборниците си. В един момент свали шината на рамото и пътува 1500 км от София до Шчечин, за да бъде с останалите играчи по време на мачовете. Това не остана скрито от феновете. Когато на 10 септември се завърна в игра при нулевото равенство с Лех (Познан), привържениците станаха на крака и го приветстваха с аплодисменти и скандиране на името му. Една от най-големите фенки на Спас Делев е осемгодишната Касия, която дори има картичка с автограф и снимка с българския футболист.
МАТЕУШ КАСПЖИК, wyborcza.pl
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ