Вратарят на Кайзерслаутерн Юлиан Полерсбек беше обявен за титуляр на младежкия национален отбор на Германия до 21 години малко преди европейското първенство в Полша. Това решение на селекционера Щефан Кунц се оказа решаващо, тъй като германците стигнаха до финала, а 21-годишният страж си осигури трансфер в Хамбургер.

Нещо повече! Полерсбек беше героят на Германия на полуфинала срещу Англия, когато спаси две дузпи, а немците се наложиха с 5:4 (2:2 в редовното време и след продължения).

„Юлиан ни спаси за**иците“, заяви офанзивният халф Макс Майер.

„Дали съм герой? Не мога да твърдя такова нещо. Аз съм вратар и просто си върша работата да ловя топките, които летят към вратата“, скромно обяви Полерсберк след мача с англичаните.

Зрителите на полуфиналната среща обаче забелязаха нещо, което ги върна 11 години назад. При дузпите Полербек вадеше от чорапа си някаква бележка и четеше написаното. По същия начин действаше Йенс Леман на Мондиал 2006, когато Германия елиминира Аржентина на четвъртфиналите след дузпи. Мнозина вчера се запитаха какво точно пише на „пищова“ на вратаря.

„Това беше нещо, което малко ми помогна. Или поне трябваше. Все пак крайното решение беше мое и зависеше от ситуацията. Не съм се готвил специално за дузпите, но много се зарадвах, когато стигнахме до тях“, призна германският страж.

Зрителите на трибуните на стадиона обаче станаха свидетели на странно поведение на Полерсбек. След края на 120-те минути той започна да се хвърля наляво и надясно. „Просто симулирах изпълнение на дузпи и си представях, че съперникът бие в ъглите“, разкрива младият вратар.

Коментар за бележката в чорапа направи и треньорът на вратарите на младежкия тим на Германия Клаус Томфорд.

„Бяхме се подготвили за ситуация с дузпи. Тук не става дума само за моята работа, но и за тази на нашите анализатори. Най-големият комплимент обаче е за Юлиан. Той се представи прекрасно“, заяви Томфорд без да разкрива какво е пишело.

Загадката си остана тайна докрай. Селекционерът Щефан Кунц призна, че няма представа какво е имало написано на „пищова“.

„Не знам какво пишеше там. Мисля, че е било нещо от рода на: Ако изпълнителят ми се струва сигурен, си избирам ъгъл и се хвърлям. Ако преценя, че стрелецът не е сигурен преди удара си, изчаквам посоката на топката“, коментира 54-годишният специалист.