Германският футболен съюз стартира юридически процедури срещу легендата Франц Бекенбауер, свои бивши членове и срещу ФИФА, за да ограничи потенциалните щети, които може да претърпи около скандала за купуване на гласове за Мондиал 2006.

От ГФС обявиха пред агенция АП, че предприемат необходимите мерки за възможно ограничаване на щетите - морални и материални. Те ще започнат дела срещу бившия шеф на организационния комитет на Мондиал 2006 Франц Бекенбауер и тогавашният му вицепрезидент Федор Радман, срещу бившите президенти на централата Тео Цванцигер и Волфганг Нирсбах, срещу бившия генерален секретар на централата Хорст Шмид, както и срещу ФИФА.

"За да бъдат защитени правата на ГФС, заявленията по тези дела вече бяха подадени“, се казва от централата на футболния съюз.

Централното място в цялата афера е запазено за едно неизяснено плащане на 10 милиона швейцарски франка (около 6,7 милиона евро), които са преведени от боса на „Адидас“ Роберт Луи-Драйфус към ФИФА с цел да бъде отпусната по-голяма субсидия на за организационния комитет на световното първенство.

По-късно от ГФС са възстановили сумата на Драйфус, който почина през 2009 г. За да се спаси от обвинения в подкуп, подалият оставка на 9 ноември шеф на германския футбол Волфганг Нирсбах обяви, че плащането е било уредено лично между Бекенбауер, който изпратил офертата, и президента на ФИФА Сеп Блатер.

Блатер в момента е със забрана да се занимава с дейности във футбола. Самият той отрече да има каквато и да е информация за подобни парични трансфери. Германският футболен съюз е ангажирал водещата фирма в правните услуги „Фрешфилдс Брукхаус Дерингер“ за защита на правата си.

 Резултати, програма и класиране в Германия - ТУК !!!