Бившият български национал Павел Дочев е най-нежеланият съперник в Купата на Германия. Поредното доказателство за това беше вчерашният мач, при който воденият от българина Ханза (Росток) отстрани елитния Щутгарт след успех с 2:0.

А това не е първата жертва от по-горна дивизия, която бившият треньор на ЦСКА взима в турнира за Купата на Германия. С различни отбори през годините той е отстранявал грандове като Хамбургер, Вердер и Айнтрахт (Франкфурт).

Първият му удар в турнира беше като треньор на Падерборн, когато през 2004 година елиминира Хамбургер след успех с 4:2. Този мач обаче се оказа замесен в черното тото. Съдията Роберт Хойцер призна, че е манипулирал развитието на двубоя срещу премия от 67 000 евро и телевизор с плосък екран (по това време истинска новост на пазара).

„Спечелихме с 4:2 и в този ден бях най-щастливият човек на света. Два или три месеца по-късно се оказа, че всичко е било лъжа и нагласено. За мен като треньор това беше огромно разочарование“, призна тогава Дочев пред немските медии.

През 2012 година третодивизионният Пройсен (Мюнстер) под ръководоството на бившия български защитник изхвърли от Купата на Германия елитния Вердер след успех с 4:2 след продължения. През следващия сезон прусаците на Дочев победиха втородивизионния Санкт Паули с 1:0.

Преди три години Павел Дочев и третодивизионният Ерцгебирге (Ауе) победиха с 1:0 Гройтер Фюрт, който по това време беше във Втора бундеслига. В следващия кръг дойде новата сензация на бившия футболист на Локомотив (София) и ЦСКА. Тимът от Ауе спечели с 1:0 срещу елитния Айнтрахт (Франкфурт).

Сега преди тегленето на жребия за втория кръг на Купата на Германия редица отбори от Първа и Втора бундеслига треперят, за да не им мине път черната котка Павел Дочев.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ