Световният шампион Германия победи първенеца на Южна Америка Чили с 1:0 на финала на стадион „Крестовски“ в руския град Санкт Петербург и за първи път в историята спечели турнира за Купата на кофедерациите. Ларс Щиндъл (21) вкара единствения и победен гол за Бундестима.

Още във 2-ата минута Алексис Санчес отправи неточен удар по посока на германската врата. Натискът на чилийците продължи и три минути по-късно Марк-Андре тер Щеген се намеси решително след шут на Артуро Видал. В 13-ата минута Тер Щеген хвана топката и след удар на Варгас. Бундестимът оцеля и в 20-ата минута, когато Тер Щеген изби топката след удар на Видал, а след това бранител изпревари чилийски футболист и му попречи да направи добавка.

Противно на случващото се на терена до момента в 21-ата минута Германия поведе след изключително груба грешка на Марсело Диас в отбрана и гол на Ларс Щиндъл, който получи топката от Тимо Вернер и вкара на празна врата. Това бе трети гол за нападателя на Борусия (Мьонхенгладбах) в турнира. С толкова в надпреварата завършиха още Леон Горетцка и Тимо Вернер, който заради повечето си асистенции спечели голмайсторския приз - "Златната обувка".

Южноамериканците продължиха да търсят активно изравнителен гол, но германците контраатакуваха опасно и в 36-ата минута след шут на Леон Горетцка топката премина опасно покрай вратата на Клаудио Браво. До края на полувремето немците играха по-добре, но не успяха да стигнат до нов гол.

През втората част чилийците владееха повече топката в началните минути, а световните шампиони изчакваха спокойно своите шансове на контраатаки. При една от тях в 55-ата минута Юлиан Дракслер нахлу опасно в наказателното поле и шутира, но след рикошет в крака на Хара топката излезе в корнер. Три минути по-късно се стигна до разбъркване пред чилийската врата и спречкване между съотборниците в Байерн Артуро Вудал и Йошуа Кимих, получили в крайна сметка жълти картони.

В 72-ата минута чилийците сътвориха хубава атака и Алексис Санчес бе близо до нанасянето на голов удар, който обаче бе блокиран в последния момент от германската отбрана и топката бе изчистена далеч напред. Две минути по-късно Варгас шутира опасно през човек, но Тер Щеген улови топката.

В 75-ата минута и Артуро Видал направи фрапантен пропуск, шутирайки над вратата от изгодна позиция. Секунди преди това Алексис Санчес падна на терена и чилийците претендираха за дузпа, като ситуацията дори бе разгледана от видеоарбитрите и наказателен удар не бе отсъден.

В заключителните минути натискът на южноамериканците се засили. Така в 80-ата минута Тер Щеген трябваше да се намесва решително след далечен удар на Чарлс Арангис, избивайки топката с върха на пръстите си в корнер. В 84-ата минута Едсон Пуч изпревари Тер Щеген при центриране в наказателното поле на Бундестима и с акробатично изпълнение върна топката от аутлинията към влезлия като резерва Анжело Сагал, който от чудесна позиция шутира над вратата. Три минути след това Кимих падна в наказателното поле на чилийците, но също не получи дузпа.

В последната минута имаше сериозни разправии на терена след сблъсък между Емре Джан и Алексис Санчес. В четвъртата минута от добавеното време, което бе пет минути, чилийците получиха пряк свободен удар в опасна близост до немската врата, а Тер Щеген спаси шута на Алексис Санчес.

Така в крайна сметка Германия спечели за първи път в историята тази надпревара, след като до момента имаше едно трето място от 2005 година, когато бе домакин на турнира.

РУМЕН ПАЙТАШЕВ, СПЕЦИАЛНО ЗА БЛИЦ ОТ РУСИЯ 

ЧИЛИ – ГЕРМАНИЯ 0:1
0:1 Ларс Щиндъл (21)

Санкт Петербург, „Крестовски“
Съдия: Милорад Мажич (Сърбия)

КУПАТА НА КОНФЕДЕРАЦИИТЕ - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ - ТУК!!!