Четирикратният световен шампион Германия спечели драматично с 3:2 при визитата на Холандия в първия си мач от група „C“ на квалификациите за Евро 2020. Обновеният от селекционера Йоахим Льов Бундестим изтърва два гола аванс, но въпреки това ликува в последната минута и си тръгна с пълния актив от „Йохан Кройф Арена“ в Амстердам. „Лалетата“ записаха първа загуба в групата след убедителната победа с 4:0 срещу Беларус в Ротердам преди няколко дни.

Селекционерът на „оранжевите“ Роналд Куман заложи на схема 4-3-3 с нападателно трио, съставено от Куинси Промес, Мемфис Депай и Райън Бабел. Наставникът на гостите Льов пък разчиташе на 3-4-1-2 и не заложи на типичен централен нападател, а използва Серж Гнабри и Льорой Сане в атака.

Бундестимът започна агресивно и след пропуск на Гнабри в началото все пак успя да поведе с гол на Лерой Сане (15) след центриране на Нико Шулц и подхлъзване на Матайс де Лихт. Последваха силни минути за домакините и два фрапантни пропуска за две минути между 25-ата и 27-ата на Райън Бабел, чийто удари бяха отразени от вратаря Мануел Нойер.

„Лалетата“ нападаха, а гостите бележеха. Това правило се потвърди още веднъж до края на първата част, след като Серж Гнабри (34) получи дълъг пас от Антонио Рюдигер и с фалцов удар вкара красив гол за 0:2. Пет минути след това съотборникът му Тило Керер пропусна с глава, след като засече центриране на Шулц, но Силесен спаси, както направи и минута по-късно при удар на измъкналия се от бранителите Сане.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Скоро след почивката пресата на „оранжевите“ даде резултат и Матайс де Лихт (48) намали на 1:2 след центриране на Мемфис Депай. Това беше първо попадение за защитника на Аякс в полза на националния тим. Домакините продължиха да играят по-добре и стигнаха до изравняване чрез Мемфис Депай (63), който направи двойно подаване с Жоржиньо Вайналдум и прати топката в долния десен ъгъл за 2:2.

Не се виждаше как Германия ще стигне до победата, след като до края на мача предимно се отбраняваше, но в самия край при контраатака Марко Ройс изведе Нико Шулц (90), който от изгодна позиция донесе трите точки за Бундестима.

Този резултат е малко отмъщение на немците за загубата с 0:3 като госту в Холандия през октомври миналата година в Лигата на нациите.

В другия мач от тази група Северна Ирландия надви у дома Беларус с 2:1 след попадения на Джони Евънс (30) и Джош МакГинис (87). За гостите се разписа Игор Стасевич (33). Така северноирландците са лидери в групата с пълен актив от 6 точки, Холандия и Германия са с по 3, а Естония и Беларус не са спечелили нито точка.

КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРО 2020