Германската полиция е започнала разследване на ислямистка връзка при бомбените атентати срещу автобуса на Борусия (Дортмунд) снощи преди неизиграния четвъртфинал от Шампионската лига с Монако, обявиха местните медии. Полицията изследва бележката, намерена близо дo атаката, и която насочва към вероятните виновници за експлозиите.

Според популярния вестник „Зюддойче Цайтунг“ писмото започва с думите „В името на Аллах, милостивия бог“, а след това се правят препратки към атаката на коледния пазар в Берлин в края на миналата година. Неподписаната бележка посочва военното участие и подкрепа на Германия към различни операции срещу Ислямска държава и посочва именно това като причина за атаката срещу Борусия (Дортмунд).

Според „Зюддойче Цайтунг“ в текста е посочено, че спортистите и известни личности от Германия и други кръстоносни държави са поставени в списъка на Ислямска държава. Заплашва се, че атаките на немска територия ще продължат до изтеглянето на германските изтребители Торнадо и затварянето на американската военновъздушна база в Рамщайн.

Авторитетното издание обаче предупреждава, че властите имат и друга версия, според която авторите на бомбените атаки умишлено са оставили бележката, за да дадат грешна посока на разследването. Днес след обяд германският държавен прокурор ще даде пресконференция за развоя на следствието.

Според немската полиция трите бомби са били поставени в близост до жив плет, който се намира по трасето на движение на автобуса на Борусия (Дортмунд). Както е известно, повечето играчи на „жълто-черните“ се разминаха без наранявания, но испанският защитник Марк Бартра е тежко ранен и дори се очаква да претърпи операция. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С БОРУСИЯ ДОРТМУНД

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА