Хърватия изненадващо завърши 1:1 у дома с Финландия в световна квалификация от предпоследния девети кръг в група „I” на зона Европа и пропусна да направи решителна крачка към Мондиал 2018 в Русия. Вместо това „шахматистите” ще трябва да треперят в последния кръг срещу Украйна дори за второто място в групата и евентуално участие в плейофите.

Хърватите нямаха право на грешка и в 21-ата минута можеха да поведат чрез Домагой Вида, който скочи най-високо в наказателното поле и отправи удар с глава, но Расмус Шюлер изби от голлинията. След почивката Крамарич и Пиварич комбинираха в наказателното поле, след което Марио Манджукич (57) вкара за 1:0. Този гол успокои домакините, които обаче бяха неприятно изненадани в самия край от резервата Пири Соири (90), донесъл точката за финландците след пас на Никлас Мойсандер. След равенството в Риека Хърватия вече е на втора позиция със 17 точи и на 2 зад Исландия, а в последния кръг ще гостува на Украйна. Финландците пък твърдо са си на предпоследното пето място с 8 точки.

В същото време Украйна спечели с 2:0 при визитата си на аутсайдера Косово. След нулево равенство през първата част в 60-ата минута Леард Пакарада си вкара автогол, а Андрий Ярмоленко (87) оформи крайния резултат. Така воденият от Андрий Шевченко тим събра 17 точки и е на трето място, а в последния кръг е домакин на Хърватия в директен спор поне за втората позиция, която дава евентуално участие в допълнителните плейофи за класиране на световното първенство в Русия. Косово остава на дъното с 1 точка и в последния кръг ще гостува на лидера Исландия.

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​