ФИФА разследва английските Челси и Манчестър Сити заради привличането на млади играчи. Това е третият случай, в който световната футболна разследва се занимава в клубната политика на клуба от „Стамфорд Бридж“ при привличането на непълнолетно футболисти. Първият беше през 2009 година, а вторият преди две лета.

През месец май Висшата лига глоби Манчестър Сити с 300 000 паунда и наложи забрана да бъдат привличани юноши на други отбори за период от две години.

ФИФА има строги правила за трансфери на футболисти под 18 години. Те бяха създадени с цел да се предотврати експлоатацията на техния труд, както и като мярка за борба с трафика на хора.

Световната футболна централа потвърди пред „Би Би Си“, че разследването е в ход. Манчестър Сити изрази увереност, че не извършил нищо нередно. В Челси са убедени, че действията им са съобразени с всички наредби и правила на ФИФА.

През 2009 година лондонският клуб беше наказан да не привлича млади играчи, след като беше признат за виновен за подстрекаване на Гаел Какута за прекратяване на договора му с Ланс. По-късно санкцията беше отменена след обжалване. Преди година Челси също беше разследван заради трансфера през 2014 година на Бертранд Траоре от Жюнес Еспоар де Бобо-Диуласо.

Манчестър Сити пък беше наказан, след като се оказа, че е оказвано влияние върху семействата на двама талантливи футболисти, които са били регистрирани в други клубове.

През януари 2016 година Реал (Мадрид) и Атлетико (Мадрид) бяха наказани да не взимат нови играчи за два трансферни прозореца заради нарушение на правилата на ФИФА за привличане на млади играчи. „Белият балет“ успешно обжалва и наказанието беше намалено на половина, но Атлетико нямаше същия късмет при своята жалба.