ФИФА може да отстрани кандидатурата на Мароко за домакинство на Мондиал 2026 заради дискриминационен закон в страната, според който за еднополова връзка се полага затвор от шест месеца до три години.

„Докладът на Мароко за правата на човека в страната, предоставен на ФИФА, не споменава въпроса, който е много добре известен на властите в страната. Очевидно държавата не може да вземе мерки относно дискриминацията на хората с различна сексуална ориентация“, коментира Ахмед Ел Хайи от Мароканската асоциация по правата на човека.

ФИФА изключва възможността да провежда турнири на ниво световно първенство в държави, където се преследват хора по признаци като расова или религиозна принадлежност, както и сексуална ориентация.

Ако кандидатурата на Мароко бъде отклонена, то валидна ще остане само тази на САЩ, Канада и Мексико. Обединението на трите северноамерикански държави е единственото друго предложение за домакинство на Мондиал 2026. ФИФА ще вземе решение за мястото на провеждане на световното първенство след осем години на 13 юни 2018 година.