Голямата звезда на Барселона Лионел Меси е най-добрият футболист за сезон 2017/18 в петте водещи първенства на Стария континент. Това сочи последният анализ на футболната обсерватория на Международния център по спортни науки (CIES) в Нюшател (Швейцария).

Футболната обсерватория (CIES Football Observatory) публикува класацията за най-добрите футболисти през отминаващия сезон в петте големи първенства в Европа. Тя е направена на базата на изиграни най-малко 1800 минути (или 1440 минути за Бундеслигата) във всяко едно от първенствата и приносът на съответния футболист за отбора, с чийто екип играе. Включват се и постиженията на тимовете.

Първи в класацията е Лионел Меси (92.12 от максимални 100 точки), който изпреварва Давид Силва (91.69) от Манчестър Сити и Пауло Дибала (91.37) от Ювентус. Общо шестима играчи на „гражданите” са в Топ 10 на класацията.

Най-предно класираният футболист от германската Бундеслига е голмайсторът на Байерн Роберт Левандовски, който е десети с 89.61 точки. Най-добрият реализатор на ПСЖ Единсон Кавани пък е 21-и с 88.14 точки.

Английската Висша лига е най-представеното първенство с 30 футболисти в топ 100, а Байерн е отборът с най-много футболисти в класацията – 11. Общо 26 клуба имат поне по един играч в топ 100, а най-младите играчи в класацията са Килиан Мбапе (Пари Сен Жермен), Хусем Ауар (Лион), Лерой Сане (Манчестър Сити), Малком де Оливейра (Бордо), Давинсон Санчес (Тотнъм), Tанги Ндомбеле (Лион).

Най-добър вратар е Марк-Андре тер Щеген (Барселона), при защитниците №1 е Николас Отаменди (Манчестър Сити), Давид Силва (Манчестър Сити) е най-полезен сред халфовете, а Лионел Меси (Барселона) при нападателите.