Малкият Юсуф получава топката на малко игрище, оглежда се и я подава на своя приятел, който отправя голов удар. Децата се прегръщат и смеят. Радостта им обаче не е дълга. Само 10 минути на ден те могат да играят на прашния асфалт в сирийски град Чан Шейхун, където във всеки момент може да падне бомба.

Малкото минути, които остават на Юсуф за ритане, са единственото време през деня, в което 12-годишният малчуган не трябва да си мисли за 4 април 2017 година. В онзи ден сирийският диктатор Башар Ал-Асад хвърля бомба с отровен газ над родния град на Юсуф Чан Шейхун. Момчето губи завинаги баща си и 28 присъстващи. Неговият живот се променя ударно.

„По-рано идваха много повече деца да играят, но днес липсват на игрището. Те са мъртви”, споделя Юсуф пред „Билд”.

„Моят любим играч е Лионел Меси. Когато стана голям, искам да стана като него”, разказва още Юсуф с гордост.

Допреди няколко седмици децата разполагат само с една стара топка и играят с якетата си. Германският таблоид „Билд” реши да изпрати футболни екип за Юсуф и неговите приятели. Едната половина червени, а другата бели, за да може момчетата да играят едни срещу други. Освен това те получават шорти и топки.

В три големи пакета изненадата е изпратена чрез куриер в Турция, а след това и до Чан Шейхун. Когато Юсуф отворил първия пакет, вдигнал високо футболната топка и я хвърлил към приятел. Очите на децата заблестели. За тях нищо не е по-важно от това да тичат към игрището и най-малко за 10 минути на ден да бъдат деца насред кървавата война.

ВИЖТЕ КАК ДЕЦАТА СЕ ЗАРАДВАХА НА НОВИТЕ ЕКИПИ И МОЖЕ ДА ИГРАЯТ КАТО СВОИТЕ ИДОЛИ