Левият бек на Барселона Лука Дин е играчът, който в най-силна степен е преживял терористичния атентат в града преди дни. Това разказа журналистът Жерар Ромеро, който разкри срещата на футболиста с трагедията, при която бяха убити 15 души, а стотици - ранени.

"Всичко се случва в почивния ден на отбора , когато Лука е вкъщи със семейството си. За разлика от звездите на тима, той не пожела голяма къща с басейн, а апартамент в центъра, където може да се разхожда по "Ла Рамбла" или на пие кафе на терасата си. Точно в един такъв ден чува шум и виковете на хората. Не се поколебава нито за миг и слиза долу, взимайки няколко бутилки с вода и кърпи. Помогнал е на няколко човека преди да дойдат линейките. Не му се говори за това, а от очите му тръгват сълзи, когато се сети за това. Не се смята за герой", разказа Ромеро.

Журналистът допълва, че Дин е бил влюбен в града още преди да подпише с каталунците и случайно или не е резервирал апартамент в хотел за седмица през лятото, в което по-късно бе представен като футболист на Барселона.

.