Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Сезонът в Серия „А“ започна с огромен интерес заради трансфера на Кристиано Роналдо в Ювентус и преминаването на Гонсало Игуаин от „бианконерите“ в Милан. В началото на първенството постоянно се говореше за головата суша на португалеца и всички брояха минутите до първото му попадение в италианското първенство.

Някак встрани остана представянето на един футболист, който беше купен през това лято само за 4,5 милиона евро и се нуждаеше от едва шест минути, за да вкара първото си попадение в Серия „А“. Става дума за нападателя на Дженоа Кжищоф Пионтек, който през това лято беше привлечен от Краковия (Краков). До момента той има осем попадения в шест мача в италианския елит и е един светъл лъч за град Генуа, който преди месец и половина потъна в скръб след огромна трагедия, отнела живота на 43 души. Може би именно заради него генуезкият тим през това лято се раздели с българския национал Андрей Гълъбинов.

По-паметливите футболни фенове у нас вероятно помнят нападателя с изявите му за Заглембе (Любин) при победите с 1:0 и 3:0 над Славия в квалификациите за Лига Европа през лятото на 2016 г. Тогава Пионтек  беше само на 20 години, но игра като титуляр в двата мача. Броени седмици по-късно Кжищоф е продаден на Краковия (Краков) за 500 000 евро. За две години при „раираните“ той вкара 32 гола в 38 мача във всички турнири. През миналия сезон се разписа 21 пъти в първенството и попадна в разширения състав на селекционера Адам Навалка за Мондиал 2018, но не намери място в 23-ата за световното първенство.

Кжищоф Пионтек впечатли още в официалния си дебют за Дженоа. На 11 август вкара и четирите гола за „грифоните“ при победата с 4:0 над Лече в мач за Купата на Италия. Така полякът стана първият играч в клубната история на генуезците с четири попадения в среща от турнира. Анджело Катанео (през 1939 г.), Джакомо Нери (1941), Хуан Карлос Вердеал (1947) и Марио Бойе (1950) имат по четири гола за Дженоа в един мач, но за първенство.

На 26 август Пионтек дебютира в Серия „А“ и в шестата минута откри резултата за успеха с 2:1 над Емполи във втория кръг. Разписа се във всеки от следващите пет срещи на тима си. На 23 септември изравни рекорд на легендарния Андрий Шевченко, след като реализира пет гола в първите си четири мача в Серия „А“. Шева прави това през 1999 година.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Просто се страхувам да хваля Пионтек. Не искам да го натоварвам с излишно напрежение, но той изглежда завършен футболист и огромна придобивка за Дженоа. Имам чувството, че ще се превърне във важен играч за нас. Предпочитам обаче по-скоро да изразявам тези очаквания наум или шепнешком, а не да ги крещя с пълно гърло“, призна треньорът на „грифоните“ Давиде Балардини.

Президентът на клуба Енрико Прециози вече отбива атаки на други клубове към полското си откритие. По думите му вече е получил запитвания от Наполи и Барселона. Има слухове и за Ювентус. Босът на Дженоа със сигурност ще успее добре да изтъргува полския нападател, когото никой не приемаше сериозно при пристигането му в Геноа. Прециози е доказал, че може да прави изгодни сделки на трансферния пазар. Само през това лято продаде 17-годишното откритие на миналия сезон Пиетро Пелегри за 25 милиона евро на Монако.

„Подсказаха ми за Кжищоф. Гледах няколко негови клипа. На следващия ден вече бях финализирал трансфера му от Полша, тъй като се страхувах да не ме изпреварят. Платих 4,5 милиона евро, но ще видите за колко ще го продам след няколко години“, обяви с гордост 70-годишният собственик на Дженоа.

Всички видяха потенциала на Пионтек, когато полският национал се разписа срещу Емполи след центриране на Доменико Кришито или начинът, по-който овладя на гърди топката преди да я прати във вратата на Сасуоло за втория си гол в мача. След това Кжищоф Пионтек порази Болоня, Лацио и Киево, а вчера вкара два пъти срещу Фрозиноне.

По-впечатляващото в цялата статистика е, че той е реализирал своите осем гола в Серия „А“ до момента от 14 удара към вратите на съперника. Калкулирайки игровото му време и попаденията му може да изчислим, че той се разписва на всеки 61 минути. Ако прибавим и статистиката от мача за Купата на Италия и четирите му гола във вратата на Лече, то резултатността на поляка скача още повече – попадение на всеки 46 минути.

Двата гола срещу Фрозиноне му донесоха историческо постижение. Той прави най-добрия дебют в Серия „А“, записват в последните почти 70 години. Последният футболист в италианския елит с осем попадения в първите си шест мача е датчанинът Карл Ааге Хансен с екипа на Аталанта през сезон 1949/50. Самият Пионтек сякаш омаловажава постиженията си и почти отдава на случайността сериозната си голова серия.

„Наистина началото ми в Италия е много силно, но това е така, защото сякаш топката нарочно ме търси в удобни ситуации. Усещам подкрепата на феновете. На нашия стадион трибуните са много близо до терена и направо усещам въздишките на хората по трибуните. Нашите тифози са фантастични“, обяви полякът пред „Гадзета дело Спорт“.

В Полша вече нарекоха нападателя на Дженоа Новия Левандовски, въпреки че Кжищоф Пионтек има само един мач за националния отбор. Дебютира в равенството 1:1 с Ейре на 11 септември във Вроцлав. Ако полските фенове все още не са усетили радостта от попаденията на нападателя, то тези в Генуа са на върха нещастието. За тях това е свеж полъх в тежките дни след трагедията със срутването на моста „Моранди“ в средата на август.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ В СЕРИЯ "А"