28 години е доста дълъг период на чакане за каквото и да е, да не говорим за победа над Челси. Е, вчера Тотнъм спечели за първи път като гост на „Стамфорд Бридж“ от 10 фeвруари 1990 година. Това беше поредното отражение за плодотворната работа при „шпорите“.

Същото може да се каже и за миналия сезон, когато тимът от „Уайт Харт Лейн“ за първи път от над 20 години завърши пред големия си съперник Арсенал в класирането. Някои победи или постижения имат по-голяма стойност от други, а Тотнъм под ръководството на Маурисио Почетино затвори няколко наистина срамни глави в историята си. В същото време се превръща в респектиращ отбор в Лондон, Англия и Европа.

Показателно е, че в момента Тотнъм се сравнява с най-добрите във Висшата лига и на континента, а не само да прави паралели между своето място в класирането и това на своите съседи и съперници от английската столица. Говорим не само за отбор, но и за клуб във възход. „Шпорите“ притежават изгряваща треньорска звезда – Почетино, и няколко от най-добрите млади английски футболисти, начело с Хари Кейн и Деле Али. При повече късмет в края на сезона може да спечелят и първия си трофей – ФА Къп. Като се прибави и нетърпението за предстоящото завръщане на новия „Уайт Харт Лейн“ от следващия сезон, стадион, който ще повиши приходите на клуба, не е трудно да се разбере еуфорията от положителното развитие на Тотнъм.

След като си осигуриха осем точки аванс пред петия в класирането Челси в битката за място в зона Шампионска лига, „шпорите“ затвърдиха впечатленията, че са отбор, който се движи във възходяща посока.

„Сините“ пък са пълен контраст и се намират в беда. Всеки аспект, който е позитивен за Тотнъм, при Челси е в негативната страна на скалата. Увеличеното изоставане от Топ 4 е на път да разтърси и управлението на отбора. На „Стамфорд Бридж“ нямат Почетино, но имат доказан специалист като Антонио Конте, който през миналия сезон спечели шампионската титла. Италианецът призна, че няма представа дали ще бъде начело на отбора след края на шампионата. Към момента предстояща раздяла на между клуба и мениджъра изглежда напълно резонна.

При друго сравнение с „шпорите“ - Челси разполага с играчи, които са или възрастни, или недостатъчно качествени, или не допринасят с нищо за резултатите. Последните попълнения се представят неубедително, нещо което постоянно предизвиква неодобрението на Конте. Играчи като Дани Дринкуотър, Давиде Дзапакоста и Рос Баркли имат минимален принос за отбора. Дори рекордната покупка Алваро Мората се представя по-слабо от играча, за чийто заместник беше привлечен. Испанецът е класен футболист, но е далеч от Диего Коста.

Извън терена Челси също има проблеми, каквито Тотнъм вече разреши. Клубът се опитва да преустрои „Стамфорд Бридж“ и да увеличи капацитета му, за да остане сред топ отборите в Европа. Плановете за това обаче си остават на чертожната дъска. Дали желанието за по-голям стадион ще остане, ако отборът продължи да бъде извън Шампионската лига? Дали Роман Абрамович ще си върне страстта към клуба, каквато имаше през първите години, или ще продължи да управлява с нарастваща предпазливост в разходите? Към момента в Челси има много неизвестни, а те заплашват да доведат едно несигурно бъдеще за клуба.

При Тотнъм има само положителна енергия и въодушевление, даващи усещане за клуб със солидни основи и без постоянната нужда от финансите на богаташ. „Шпорите“ вече превзеха ролята на Арсенал като водещ фактор в Северен Лондон, а сега и Челси ще трябва да свиква с ролята да живее в сянката на Тотнъм.

От 1995 година насам тимът от „Уайт Харт Лейн“ не е бил лондонският клуб с най-предно класиране в шампионата. Само невероятен колапс в последните седем мача от сезона може да попречи на отбора на Почетино да заличат поредния антирекорд в клубната история.

Тотнъм вече не се сравнява с Арсенал, а започна да задминава и Челси. Бъдещето изглежда много по-розово на „Уайт Харт Лейн“, отколкото на „Стамфорд Бридж“. „Шпорите“ обаче трябва да започнат да печелят трофеи, нещо което „артилеристите“ и „сините“ правеха доста често през последните години. Но дори и без тях, към момента само един отбор в английската столица изглежда в правилната посока на развитие и това е Тотнъм.
Марк Огдън, ESPN
Превод от английски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА