Бразилия и Аржентина тази нощ се изправят в полуфинал на Копа Америка. Най-големият сблъсък на Южна Америка, известен и като „Суперкласико де лас Америкас“, противопоставя рано двата фаворита за титлата, а причината за това е слабото представяне на „гаучосите“ в групата.

За последно „селесао“ и Аржентина мериха сили на Копа Америка на финала през 2007 година, когато Бразилия спечели с 3:0. Тогава Дани Алвеш вкара един от головете, а Меси беше само на 20 години. Двамата са единствените оцелели в настоящите състави, участващи на шампионата на Южна Америка.

Достигането на аржентинците на полуфинал обори привържениците на теорията, че „гаучосите“ са зависими от представянето на Меси. Звездата на Барса се представя слабо, има само един гол (от дузпа) и нито една асистенция от началото на първенството.

Бразилия, която е без контузената си звезда Неймар, също не блести особено в шампионата на Южна Америка, въпреки че в групата разби с 5:0 друг от полуфиналистите – Перу.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

За последно Аржентина и Бразилия се срещнаха през октомври 2018 година, когато Миранда вкарва в добавеното време единствения гол за успеха на „селесао“ в Саудитска Арабия. До момента двата гранда на Южна Америка са заставали 105 мача един срещу друг, като бразилците имат 41 победи, 38 са в актива на аржентинците и 26 срещи са завършили наравно. Ако изключим приятелските мачове, тогава балансът се променя и „гаучосите“ имат предимство с 18 победи срещу 17.

Някои от срещите между двата отбора никак не са приятелски и се свързват със скандали. През 1925 година фенове нахлуват на терена, през 1937 г. Бразилия напуска игрището заради расизъм. Две години по-късно аржентинците изваждат отбора си и „селесао“ вкарва дузпа на празна врата. През 1946 година се налага полиция да навлезе на терена. В по-ново време се помнят червения картон на Марадона на Мондиал`82, скандалът със „светената вода“ от световното първенство през 1990 г., петте червени картона от Копа Америка 1991 и Дяволската ръка на Тулио през 1995 г. За някои от описаните моменти може да прочетете по-надолу.

BrazilБРАЗИЛИЯ – АРЖЕНТИНАArgentina

Тази нощ от 3:30 часа
Бело Оризонте, „Минейрао“
Съдия: Роди Самбрано (Еквадор)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Бразилия: Алисон, Дани Алвес, Маркиньос, Тиаго Силва, Сандро, Артур, Каземиро, Габриел Жезус, Филипе Коутиньо, Евертон, Роберто Фирмино

Аржентина: Франко Армани, Хуан Фойт, Херман Пецея, Николас Отаменди, Николас Талиафико, Родриго де Паул, Леандро Паредес, Джовани ло Селсо, Лионел Меси, Серхио Агуеро, Лаутаро Мартинес

НЯКОИ ОТ ПО-ЗНАЧИМИТЕ СУПЕРКЛАСИКО В ПОСЛЕДНИТЕ 40 ГОДИНИ
Аржентина – Бразилия 1:3 (Мондиал`82, втора групова фаза)
Отборът на Теле Сантана е известен като най-силният отбор, който не е печелил световната титла, но с лекота триумфира срещу Аржентина. Зико се разписва, след като топката рикошира в напречната греда при изпълнение на фаул от Едер. Сержиньо вкарва след центриране на Фалкао, а защитникът Жуниор се разписва след брилянтен извеждащ пас на Зико. Разочарованият Диего Марадона прави груб фаул срещу Батиста и получава червен картон. Рамон Диас връща едно попадение за „гаучосите“, но „селесао“ удържа победата и взима реванш за Мондиал`78. Тогава Аржентина записва съмнителна победа с 6:0 над Перу и се класира за финала за сметка на Бразилия.

Аржентина – Бразилия 1:0 (Мондиал`90, осминафинал)
„Селесао“ е видимо по-добрият отбор на стадиона в Торино, но не успява да се възползва от трите си чисти възможности за гол. Аржентина обаче се възползва от шанса си. Марадона се справя с Алемао в центъра на терена и се втурва напред. Дриблира между трима защитници и подава на Клаудио Каниджа, който десет минути преди края поразява вратата на Клаудио Тафарел. Срещата се помни със скандалното твърдение на бразилския халф Бранко, който твърди, че при едно от прекъсванията заради контузен футболист е получил бутилка със „светена вода“ от лекаря на Аржентина. Според футболиста на „селесао“ след това той внезапно е почувствал как губи сили и играе все по-трудно. Дискусията по тази тема между феновете продължава да се води и до днес. Тогавашният селекционер на Аржентина Карлос Билардо налива допълнително масло в огъня през 2005 година, когато в интервю заявява: „Не казвам, че това не се е случило“.

Аржентина – Бразилия 3:2 (Копа Америка 1991, втора групова фаза)
Несъмнено един от запомнящите се мачове между двата отбора. Пет гола и още толкова червени картони. Бразилците докоснаха топката само един път преди Дарио Франко да открие за Аржентина с глава още в първата минута. Бранко изравнява с гол от фаул. В 31-ата минута след сбиване Каниджа и Мазиньо са отстранени от игра. „Гаучосите“ повеждат с 3:1 след ново попадение на Франко и гол на Габриел Батистута. Жоао Пауло след това се разписва са Бразилия. До края на мача Карлос Енрике, Марсио Сантос и Карека също са отстранени от игра. Аржентина продължава напред и впоследствие печели титлата.

Бразилия – Аржентина 4:2 след дузпи (2:2) (Копа Америка 1995, четвъртфинал)
Сблъсъкът между световния шампион и първенеца на Южна Америка се превръща в поредния скандален мач в историята на дербито. Абел Балбо открива за Аржентина още във втората минута, но Едмундо изравнява след центриране на Роберто Карлос. Батистута връща аванса на „гаучосите“ с удар до близката греда на Тафарел, но тимът му остава с човек по-малко в края на първото полувреме. Леонардо Астрада е изгонен за фаул срещу Савио. С груба игра на Хуан Хосе Борели, Диего Симеоне и Нестор Фабри Аржентина удържа аванса си, но пет минути преди края резервата Тулио си повежда с ръка след пас на Жоржиньо и стреля точно във вратата край вратаря Ернан Кристанте. Аржентинският селекционер Даниел Пасарела, който по-рано в мача е изгонен на трибуните, се връща на терена, за да спори със съдията Алберто Техада (Перу). Голът на Тулио става известен като Дяволската ръка, по аналог на Божията ръка на Диего Марадона от световното първенство през 1986 г. Бразилия печели мача след дузпи и след това стига до финала, където губи от Уругвай (също с дузпи).

Аржентина – Бразилия 0:3 (Копа Америка 2007, финал)
Първият загубен от Меси финал като национал на Аржентина. Жулио Баптиста открива резултата в четвъртата минута. След това Роберто Аяла необяснимо отклонява центриране на Дани Алвес в собствената си врата. Алвес гарантира победата след асистенция на Вагнер Лав, а Бразилия удължава агонията на „гаучосите“ в преследването на първи трофей след Копа Америка 2013. Черната серия продължава до ден-днешен.

Аржентина – Бразилия 4:3 (2012, контрола)
Мачът не е от голямо първенството, но именно в него Меси демонстрира, че е способен на вълшебни неща, когато поиска. Звездата на Барселона получава прекрасен извеждащ пас от Гонсало Игуаин, за да се разпише и заличи бразилския аванс, получен с гол на Ромуло. След това Меси финтира вратаря Рафаел, за да удвои актива си в мача. Бразилия обръща с попадения на Оскар и Хълк. Федерико Фернандес изравнява, а Меси оформя хеттрика си с прекрасен гол пет минути преди края. Впечатленията от брилянтното представяне на звездата на Барса е помрачено от разправиите между Есекил Лавеси и Марсело в добавеното време. Двамата получават червени картони.

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Копа Америка 2019