Защитниците на ЦСКА (Москва) Алексей и Василий Березуцки обявиха края на състезателната си кариера.

"Осъзнавайки, че е време да започне нов етап от живота си, за професионалния спортист винаги е трудно и много приемат тежко този момент. И за нас това време дойде. И днес с малко тъга, но с пълна увереност в своето решение, ние обявяваме края на кариерите ни на професионални футболисти", гласи обръщение на двамата братя близнаци.

Алексей и Василий Березуцки навършиха 36 години на 20 юни. Двамата започват в малката московска школа Смяна, след което преминават в тази на Торпедо-ЗИЛ и именно в този отбор правят професионалния си дебют. Василий играе първия си мач при мъжете през 1999 година, а брат му една година по-късно. Василий през 2002 година се мести в ЦСКА, а брат му също отива при "армейците" в същия сезон, след като година по-рано играе под наем за Черноморец (Новоросийск).

И двамата братя са шесткратни шампиони на Русия, шесткратни носители на Суперкупата на страната, носители на Купата на УЕФА през сезон 2004/05. Алексей има и шест купи на страната, а брат му е със 7. Те са печелил и шест пъти сребърните медали с екипа на столичани. За националния тим на Русия Василий има 101 мача и 5 гола, а Алексей 58 участия. Двамата бяха бронзови медалисти със "Сборная" на Евро 2008 в Австрия и Швейцария. За последно те носиха екипа на родината си съответно на Мондиал 2014 - Василий, и Евро 2012 за Алексей.