Носителят на Купата на Англия за миналия сезон Челси спечели с 2:1 при визитата си на шведския Малмьо в първи мач помежду им от 1/16-финалите на Лига Европа. Така „сините“ се събудиха от кошмарната си серия - четири поредни загуби при гостувания във всички турнири, а последната от тях изключително тежка с 0:6 от Манчестър Сити само преди няколко дни във Висшата лига. Шведският тим пък прекъсна страхотна серия от 18 домакинства без загуба във всички състезания – 10 победи и 8 равенства.

Футболистите на Маурицио Сари бяха инкасирали общо 13 гола в последните си четири визити, в които не вкараха нито едно попадение, но днес реализираха два гола чрез Рос Баркли (30) и Оливие Жиру (58), а за домакините се разписа Андерс Кристиансен (80).

Италианският мениджър на гостите остави на резервната скамейка в Швеция голямата звезда Еден Азар и привлечения нападател Гонсало Игуаин, но все пак първият от двамата се появи в игра за заключителните 20 минути.

Домакините играеха силно в защита и по нищо не отстъпваха на именития си съперник, който не създаде сериозни положения за гол до 30-ата минута, когато Педро Родригес намери Рос Баркли и последният се възползва от грешка на бранителя Ласе Нилсен, за да вкара от близка дистанция за 0:1.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

След гола футболистите на Малмьо се настаниха в половината на гостите за две минути на четири пъти застрашиха вратата на Кепа Арисабалага, който трябва да благодари на защитниците пред себе си, че не се стигна до по-сериозен удар.

Челси бранеше крехкия си аванс и след почивката, а в 55-ата минута Давид Луис изби с глава силен удар, който бе в очертанията на вратата. Само три минути след това Баркли изнесе топката в предни позиции и подаде към Вилиан. Бразилецът преодоля бранител и асистира на Оливие Жиру, който технично с пета удвои аванса на гостите 0:2.

В 66-ата минута разликата можеше да стане и класическа, след като Баркли шутира силно, но вратарят Далин спаси. След още три минути пропуск направи и Педро, а впоследствие играчите на Сари се успокоиха и намалиха оборотите. Така се стигна до 80-ата минута, когато при контраатака Маркус Розенберг изведе Андерс Кристиансен сам срещу Кепа и датчанинът се разписа за 1:2. Домакините се втурнаха в атака да търсят изравняване, но в 88-ата минута Жиру можеше да ги накаже. Все пак Далин отрази удара на французина и резултатът остана непроменен.

Реваншът на „Стамфорд Бридж“ в Лондон е след седмица на 21 февруари.

ЛИГА ЕВРОПА - СЕЗОН 2018/2019