Чехия започна триумфално квалификациите за Евро 2016. В мач от група А тимът победи полуфиналиста от Световното първенство Холандия с 2:1. В 22-ата минута централният нападател Давид Лафата овладя центриране малко пред точката на дузпата и въпреки че бе с човек на гърба, успя да върне назад към Борек Докал. Халфът буквално разстреля стража Яспен Силесен за 1:0. Секунди преди почивката "лалетата" можеха да изравнят, но Петер Чех спаси шута на Мемфис Депай отблизо.

В 56-ата минута след късо изпълнение на корнер Дейли Блинд центрира в пеналта и непокритият Стефан де Врай изравни - 1:1.
В 79-ата минута отново Чех беше последна преграда пред изстрел на опасния Депай, за да се стигне до драмата в края.

В герой за чехите се превърна резервата Вацлав Пиларж. Той се ориентира най-добре след едно меле в пеналта на холандците. Първо Борек Докал центрира, а защитникът се опита да върне нескопосано с глава към вратаря си. Отбитата топка от гредата топка попадна на пътя на Пиларж, който на празна врата без проблеми донесе трите точки за домакините - 2:1.

В другия мач от групата Исландия взе класическа победа над Турция с 3:0. Разписаха се Йон Богварсон (18),Гилфи Сигурдсон (76) и Колбейн Сигтурсон (77) Турците играха от 59-ата минута с човек по-малко, след като Топрак получи втори жълт картон.