Не само от спортна гледна точка, но и от финансова трансферът на Хамес Родригес от Реал (Мадрид) в Байерн е истинска бомба. Въпреки това има и един губещ.

Байерн има своята трансферна бомба – Хамес Родригес пристига в клуба за две години под наем от Реал (Мадрид) с опция за откупуване на правата му. Баварците ще платят общо 10 милиона евро, а след това могат да привлекат колумбиеца за още 35 милиона евро.

Колко гениално е това? Хамес е бомба не само в спортен, но и във финансов смисъл. Рекордьорът по титли в Германия не рискува въобще и накрая ще има възможност да придобие правата на играч от световна класа срещу смешните 45 милиона евро.

Дали преди години „кралете“ не направиха същото тогава с Тони Кроос за изгодната сума от 30 милиона евро? Може би това сега е един вид реванш, който е преследван от баварците. Все още обаче бомбата не е запалена.

На треньора Карло Анчелоти, който според Карл-Хайнц Румениге е пожелал Хамес, ще се разчита са развие напълно силните страни на 25-годишния футболист. Че го може, вече го е доказвал през сезон 2014/15, когато го привлече в испанската столица от Монако за 75 милиона евро. В Реал офанзивният халф игра както по двете крила, така и в центъра зад нападателя, като за 29 мача в Примера дивисион записа 13 гола и 13 асистенции. При това във всяка от тези срещи той бе титуляр, а в останалите 9 мача отсъстваше, защото бе контузен или наказан.

Анчелоти и Хамес се разбират и ценят много добре, а сега двамата ще трябва да покажат и в германския рекордьор по титли колко добре функционират заедно. Само тогава както за играча, така и за отбора ще има печалби. След този трансфер раздялата с Дъглас Коста в Ювентус и отдаването на Серж Гнабри под наем в Хофенхайм бяха логични следствия.

Все пак само печеливши ли има след тази сделка? Едва ли, защото един от най-големите губещи ще бъде Томас Мюлер. Юношата на Байерн не изкара добър последен сезон под ръководството на Анчелоти, а Румениге заяви накрая на кампанията, че иска Мюлер ясно да повиши резултатите си.

Съмнително е Хамес да остава на резервната скамейка при Анчелоти, а той играе на поста на Мюлер, който свикна с ролята на резерва през последния сезон. Мюлер обаче е боец и вече е преодолявал подобни препятствия по пътя си.

Да се дадат точни прогнози от друга страна естествено е твърде рано. В крайна сметка Дъглас Коста и Хамес Родригес трябва да подсилят новите си отбори. Байерн продава бразилец, който не иска да играе за тима тима и получава топмотивиран колумбиец, който гарантирано ще гори от желание да се докаже в отбора.

Андреас Кьонигъл, Goal.com/de
Превод от немски: Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ