Селекционерът на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт предприема най-различни стъпки, за да превърне „трите лъва“ в един от претендентите за световната титла по време на Мондиал 2018. За тази цел бившият дефанзивен футболист наложи диета на английските национали, тъй като не иска те да качат килограми преди световното първенство заради употребата на сладкиши. Това стана преди предстоящите контроли с Холандия (днес) и с Италия (вторник).

Стигна се до там, че от Футболната асоциация на Англия помолиха заведение от популярна верига кафенета, разположено до базата на националния отбор, да извади от менюто си всички кексчета, сладкиши, сандвичи и сладки сиропи. Както се казва, целта оправдава средствата. От друга страна тези забрани идват от човек, който по време на състезателната си кариера беше рекламно лице известна световна марка пицарии (на снимката вдясно).

47-годишният селекционер на „трите лъва“ не е първият и със сигурност няма да е последният треньор, който налага нестандартни забрани на играчите. Най-честото вето, прилагано в миналото, е забраната за секс преди мач. Все още остава спорна темата дали правенето на любов преди важна среща пречи или помага на футболистите. В личните договори на различни играчи са попадали също странни клаузи, като вето за каране на мотор, ски и др.

В тази връзка ви представяме част от най-странните забрани във футбола.

ДЪЛГИТЕ КОСИ И ОБИЦИТЕ СА ТАБУ
Даниел Пасарела пое националния отбор на Аржентина през 1994 година и веднага въведе забрани. Футболистите, които искаха да носят екипа на „гачосите“, трябваше да се разделят с дългите си коси и да свалят обиците си. И това стана в период, в който пиърсингът и дългите коси при мъжете бяха модерни. Заповедта принуди нападателят Габриел Батистута да се подстриже малко по-късо, но въпреки това остави значително количество коса по главата си. Двама от най-силните аржентински играчи по това време Клаудио Каниджа и Фернандо Редондо обаче отказват и остават извън националния отбор. Любопитното е, че ветото е наложено от Пасарела, който по време на състезателната си кариера също е носил по-дълга коса (на снимката вляво). Друга забрана, която той въведе в националния отбор на Аржентина, беше свързана с участието на хомосексуалисти за „гаучосите“.

НЯМА ДА ПИЕТЕ ВОДА
На световното първенство в Мексико през 1970 година българските национали стават жертва и опитни зайчета на редица „специалисти“, а разполагаме с едно от най-силните си поколения. Те пращат футболистите на високопланинска подготовка на Белмекен заради надморската височина на Мексико, като се забравя изключителната жега в Северна Америка - въпреки че само две години преди това сме били на олимпиада там и вземаме второто място. На играчите е забранено да пият вода. Според спомените на Димитър Пенев това налага „лъвовете“ да се крият по храстите бутилки, за да могат да утолят жаждата си. А по време на мачовече фланелките ставали бели от солта в потта. Всеки от нашите губи средно по 5 килограма от теглото си по време на Мондиал`70, където губим от Перу (2:3) и ФРГ (2:5) и правим равен 1:1 с Мароко.

БЕЗ КЕТЧУП И ДЖАПАНКИ
По време на световното първенство в ЮАР през 2010 г. селекционерът на Англия Фабио Капело забранява на играчите да употребяват кетчуп, да използват мобилни телефони и да носят джапанки. Освен това отказва на съпругите и приятелките на играчите достъп до хотела на отбора. Италианецът обяснява, че иска по този начин да осигури атмосфера с по-малко разсейване на футболистите. Действията на Капело не дават резултат, тъй като „трите лъва“ отпадат на осминафиналите след тежка загуба с 1:4 от германия.

НИКАКВИ ШАПКИ НА ТРЕНИРОВКИ
Бившият национал на Северна Ирландия Нийл Ленън беше известен като безкомпромисен на терена. Той пренесе манталитета си и в ролята на треньор. По време на първото си занимание като мениджър на Болтън бившият халф забрани на футболистите да тренират с шапки. Това стана в момент, когато сам беше нахлупил зимна шапка на главата си. „Не искам играчите да тренират с шапки, тъй като по време на мач нямат право да играят с тях. Ако искат да се стоплят, ще трябва да се размърдат“, коментира ирландецът пред медиите.

ТАТУИРОВКИ? АБСУРД!
През 2011 г. елитният германски Вердер наложи забрана на играчите от отбора да си правят татуировки. Любопитното вето влезе в сила заради футболист на друг отбор от Бундеслигата. Елджеро Елия от Хамбургер получи инфекция и болки, заради които не можеше да играе за известен период, след като си направи рисунка върху тялото. „Не искам да драматизирам с тази опасност, но забранихме на играчите да си правят татуировки по време на сезона. Такива възпаления са риск, който искаме да избегнем“, коментира тогавашният спортен директор на Вердер Клаус Алофс. Забраната в тима от Бремен удари най-вече по тогавашните играчи на тима Тим Вийзе, Налдо (на снимката вляво) и Марко Арнаутович, който имат доста рисунки по тялото си.

РАДОСТ СЛЕД ГОЛ, НО БЕЗ САЛТО
Сър Алекс Фъргюсън забрани на португалеца Луиш Нани да използва запазената си марка – салто след гол. Причината на решението на шотландеца е голямата възможност за тежка контузия при подобно изпълнение. Още повече, че такива травми, макар и рядко, се случват при радост след попадение във футбола.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ