Барселона повали ПСЖ с 3:1 като гост в първи четвъртфинален мач от Шампионската лига. С този успех на практика каталунците си осигури предсрочно класиране за полуфиналите на най-комерсиалния клубен турнир. Тимът на Луис Енрике доминираше напълно във френската столица и нито за миг не остави съмнение в своето превъзходство.

След четвърт час игра Лео Меси развинти от финтове няколко защитници на домакините и от границата на пеналта стреля с левия крак в гредата. В 18-ата минута обаче нищо не можеше да спаси ПСЖ. Меси изведе с перфектен пас Неймар зад отбраната и бразилецът плъзна топката под тялото на вратаря Сиригу – 0:1. Това беше четвърти гол от 8 мача за Неймар в турнира през този сезон. Само 3 минути по-късно ново нещастие сполетя френския тим. Тиаго Силва получи контузия и трябваше принудително да напусне терена. На негово място в игра се появи Давид Луис, който също доскоро лекуваше травма. Малко преди почивката стражът Сиригу също получи контузия, след като падна лошо на рамото си. Въпреки болките италианският национал доигра мача. В 67-ата минута каталунците нанесоха втори убийствен удар върху съперника. Луис Суарес прокара топката между краката на Давид Луис, подигра се в пеналта с Максуел и Маркиньос и простреля Сиригу за 0:2. После Тер Щеген се разтегна максимално, за да отрази много силен изстрел на Кавани и да запази мрежата си суха.

В 80-ата минута поредна грешка на Давид Луис беше използвана от хитрия Суарес, който пак прокара топката между краката на бразилеца и не остави никакви шансове на Сиригу – 0:3. 3 минути по-късно домакините върнаха едно попадение, след като шут на Грегори ван дер Вийл се отби от тялото на резервата на гостите Жереми Матийо и спря зад гърба на Тер Щеген – 1:3.

Това беше първа победа за каталунците на френска земя от 2001 г., когато се наложиха над Лион. След това „блаугранас“ записаха три равенства и едно поражение.

ПСЖ и Барселона се изправиха за трети път през този сезон в Шампионската лига. Двата тима бяха в Група „F“. Парижани спечелиха с 3:2 у дома, а при гостуването си на „Камп Ноу“ отстъпиха с 1:3. През пролетта на 2013 г. каталунците елиминираха ПСЖ на 1/4-финалите след две равенства (1:1 и 2:2) и повече голове на чужд терен.

ПСЖ е единственият отбор, успял да победи Барселона през този сезон в Шампионската лига. Парижани са и единственият тим, вкарал три гола в един мач срещу каталунците в турнира от сезон 2013/14 насам. Барса продължи серия от поредни победи в Шампионската лига – те вече са седем.

Барселона е на четвъртфинал на Шампионската лига за 18-и път в историята си, като в девет случая е продължавал напред. ПСЖ е участвал три пъти на 1/4-финал в турнира, като в последните два сезона не успя да продължи напред. Парижани са отборът с най-много допуснати голове в турнира до момента (13) сред четвъртфиналистите.





 
 0:1 Неймар (18), 0:2 Луис Суарес (67), 0:3 Луис Суарес (80), 1:3 Жереми Матийо (82 - автогол)
Париж, „Парк де Пренс“
Съдия: Марк Клатънбърг (Англия)
Жълти картони: Кабай (ПСЖ); Пике, Меси (Барселона)
 
СЪСТАВИ
ПСЖ: Салваторе Сиригу, Грегори ван дер Вийл, Маркиньос, Тиаго Силва (21 - Давид Луис), Максуел, Адриан Рабио (65 - Лукас Моура), Йоан Кабай, Блез Матуиди, Езекил Лавеци, Единсон Кавани, Хавиер Пасторе

 
Барселона: Марк-Андре тер Щеген, Мартин Монтоя (80 - Адриано), Жерар Пике, Серхио Бускетс, Жорди Алба, Иван Ракитич (74 - Жереми Матийо), Хавиер Масчерано, Андрес Иниеста (53 - Шави), Луис Суарес, Лионел Меси, Неймар






Всичко от Шампионската лига - ТУК

Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

Шампионска лига, елиминационна фаза, сезон 2014/15 - ТУК