Испанският гранд Реал (Мадрид) се ползва с реномето на хегемон в европейските клубни турнири, като това е особено валидно за Шампионската лига. Има нещо, от което "белите" изпитват истински ужас в исторически план и това са английските тимове. Именно отборите от родината на футбола са сред малкото в Европа, които могат да се похвалят с положителен баланс срещу Реал на финали.

Историята започва на 19 май 1971 година, когато съперник на Реал във финала на Купата на носителите на национални купи (КНК) в Пирея (Гърция) е Челси. Първата среща завършва при 1:1, като Реал изравнява в 90-ата минута и се налага преиграване два дни по-късно. Там "сините" побеждават с 2:1, а Реал отново бележи в края на мача (75').


Десет години по-късно е единственият финал между Реал и английски отбор в Шампионската лига (тогава Купа на европейските шампиони), където испанците се чувстват като у дома си. Съперник е не кой да е, а тазгодишният опонент на "белите" - Ливърпул, а арена на сблъсъка е Париж (Франция). Ливърпул печели с 1:0 в попадение в 82-ата минута дело на Алън Кенеди. 


Мърсисайдци имат още един повод за гордост след среща с Реал, тъй като отстраняват "белите" от 1/8-финалите на Шампионската лига след две победи с 1:0 като гост и 4:0 у дома през 2008/09. При последната среща между двата тима обаче Реал побеждава Ливърпул два пъти с 3:0 като гост и 1:0 у дома в груповата фаза на Шампионската лига за сезон 2014/15.

Последното разочарование на Реал от англичани за трофей в Европа идва през 1998 година. Тогава отново Челси застава на пътя на мадридчани към европейски трофей, печелейки Суперкупата на Европа. Густаво Пойет вкарва единственото попадение в мача в 83-ата минута на стадиона в Монако, а "сините" вдигат купата.


Последният сблъсък на Реал с англичани в Европа е от 2017, когато испанците побеждават Манчестър Юнайтед за Суперкупата на Европа с 2:1 в Скопие (Македония). Тогава Каземиро (24') и Иско (52') дават аванс на Реал, а Лукаку намалява в 62-ата.


Баланс във финалите на Реал с английски отбори в Европа:
5 мача, 1 победа, 3 загуби и 1 равенство, г.р. 4:6

Баланс след срещите на Реал с Ливърпул в Европа:
5 мача, 2 победи, 3 загуби, г.р. 4:6

Баланс след срещите на Реал с английски отбори в Европа:
39 мача, 15 победи за Реал, 11 равенства, 12 загуби, 53:47 г.р.