Арсенал победи Челси с 2:1 на „Уембли” и спечели рекорден 13-и трофей в турнира за Купата на Англия - ФА Къп. Алексис Санчес (4) и Аарън Рамзи (79) вкараха головете за успеха на „артилеристите”, които задминаха с един трофей Манчестър Юнайтед в тази надпревара. Диего Коста (76) пък бе вкарал изравнително попадение за „сините”, които не успяха да запишат дубъл този сезон след спечелената шампионска титла във Висшата лига. Челси завърши мача в намален състав, след като в 68-ата минута Виктор Моузес бе изгонен, получавайки втори жълт картон заради симулация. Джон Тери остана резерва и така последният му мач за "сините" си остана домакинската победа над изпадналия Съндърланд (5:1) в последния кръг на Висшата лига.

Преди първия съдийски сигнал имаше минута мълчание заради терористичния акт в Манчестър в началото на седмицата. Арсенал започна по-добре и още в 4-ата минута поведе с доста спорен гол на Алексис Санчес, който преодоля белгийския страж Тибо Куртоа за 1:0. След повторенията на ситуацията останаха сериозни съмнения дали чилиецът не овладява топката с помощта на ръката си. Освен това и Аарън Рамзи бе в положение на засада, а Санчес премина покрай него и вкара гола. Въпреки че уелсецът не игра с топката, остава въпросът дали той не влияе с позицията си върху развитието на играта. Все пак Алексис Санчес сам завърши атаката и прати топката в мрежата за 30-ия си гол от началото на сезона във всички турнири. Главният съдия Антъни Тайлър и помощникът му дълго дискутираха ситуацията край страничната линия, но в крайна сметка прецениха да зачетат попадението, въпреки бурните протести на играчите на Челси.

Двата тима играеха на висока скорост и в 14-ата минута след мощен шут на Алексис Санчес топката облиза гредата. Челси отговори с бърза атака и пробив на Азар, а след това удар на Диего Коста бе блокиран. Секунди по-късно Месут Йозил бе изведен великолепно от Санчес. Германският национал опита техничен удар, пращайки топката покрай Куртоа, но Гари Кейхил изби пред голлинията. В 19-ата минута след центриране на Йозил от ъглов удар Уелбек оторави удар с глава, топката се удари в гредата, след това в Рамзи и пак в гредата.

До края на полувремето колумбийският вратар на "артилеристите" Оспина трябваше да се намеси след удар на Диего Коста, а Педро шутира покрай вратата от чудесна позиция след извеждащ пас на Еден Азар. Сериозен пропуск за "топчиите" пък направи Дани Уелбек.

Челси стартира по-активно втората част, в която играта също не се задържаше често в средата на терена, а атаките към двете врати се редяха една след друга. "Сините" се опитваха да владеят повече топката, а "артилеристите" разчитаха на своите бързи контраатаки.

В 68-ата минута Виктор Моузес се опита да изпроси дузпа, но съдията забеляза симулацията на нигериеца и му показа втори жълт картон, след което го изгони. Така "сините" доиграха мача в намален състав.

Усилията на шампионите дори с човек по-малко бяха възнаградени в 76-ата минута, когато след центриране в наказателното поле на Арсенал Диего Коста овладя топката на гърди и изравни за 1:1. След удара на бразилския нападател топката рикошира и в крака на Пер Мертезакер.

Радостта на "сините" бе твърде кратка, тъй като три минути по-късно влезлият секунди по-рано Оливие Жиру центрира и оставеният непокрит Аарън Рамзи с глава възстанови преднината на "артилеристите". Футболистите на Челси не успяха да играят въобще с топката след изравнителния си гол и така играчите на Арсен Венгер изравниха още с първата си атака след изпълнението на центъра.

В 84-ата минута Ектор Белерин проби в наказателното поле на шампионите и имаше прекрасна възможност да се разпише, но шутира неточно покрай вратата на Тибо Куртоа. Две минути по-късно Диего Коста бе близо до ново изравняване, но Давид Оспина успяха да спаси удара от близка дистанция. Веднага в следващата атака на отсрещната врата пък след удар на Месут Йозил топката срещна страничната греда.

До края на мача играчите на Антонио Конте опитаха всичко по силите си отново да изравнят и да се доберат поне до продължения, но възпитаниците на Арсен Венгер съхраниха преднината си и спечелиха рекордна 13-а купа на страната.

Арсенал – Челси 2:1
1:0 Алексис Санчес (4), 1:1 Диего Коста (76), 2:1 Аарън Рамзи (79)

ОЩЕ ЗА ФА КЪП